Denník N

Nečakaný príbeh lídra Tour: Mladý nemá byť profesionál, hovorí jeho otec. Vingegaard preto vo fabrike čistil ryby

Foto – AP
Foto – AP

Cyklistiku začal brať vážne, keď mal 19. Vstával skoro ráno, aby si zarobil, po práci išiel na tréning.

Pred štyrmi rokmi čistil ryby v továrni, teraz na Tour de France nosí žltý dres a je hlavným favoritom na celkové víťazstvo. V čase, keď sa šport čoraz viac profesionalizuje, je príbeh dánskeho cyklistu Jonasa Vingegaarda ešte výnimočnejší.

Do holandského tímu Jumbo-Visma prišiel v roku 2019, a ak by ste sa v tom čase majiteľov pýtali, či tento angažmán nie je len plytvaním peňazí, ťažko by hľadali protiargumenty. V tom čase 22-ročný Dán totiž zaujal skôr tým, čo ukázal v športovej aplikácii Strava, výsledky na pretekoch už neboli také prelomové.

Dôvera v jeho rozvoj sa však ukázala ako majstrovský odhad a raketový vzostup, ktorý ukázal v uplynulých troch rokoch, prekvapil aj tých, ktorí z neho len nedávno urobili profesionála.

Ešte vlani bol len náhradník

„Som veľmi tichý človek, trochu hanblivý, ale keď sa spoznáme, bude to lepšie,“ priznáva Vingegaard na videu, v ktorom ho v roku 2019 tím Jumbo-Visma predstavil fanúšikom.

O svojej hanblivosti ani nemusel hovoriť, sotva by ste ju prehliadli. Mladý Dán pôsobí utiahnuto a skromne, ťažko si predstaviť, že by o tri roky mohol patriť k najlepším cyklistom na svete.

„Chcem sa veľa učiť a čo najviac pomôcť iným v pretekoch, na ktoré ma pošlú,“ hovorí o svojich plánoch do nasledujúcej sezóny. „Samozrejme, dúfam, že raz za čas dostanem šancu aj ja,“ dodá.

Príležitosť ukázať sa prišla prekvapujúco rýchlo a mladý Dán sa jej chytil najlepším možným spôsobom. V roku 2020 bol cenným pomocníkom Primoža Rogliča na španielskej Vuelte a v roku 2021 dostal šancu štartovať na Tour de France. Aj keď len z pozície náhradníka – na štarte zaskakoval za absentujúceho Toma Dumoulina.

Vlaňajšia Tour bola napokon pre Vingegaarda prelomová, skončil celkovo druhý a tento rok už mal byť tímovou dvojkou za Rogličom. Aktuálne je jednotkou – v rámci tímu aj v rámci celej Tour.

„Muž, ktorý balil ryby, aby sa uživil, teraz chytil jednu veľkú rybu!“ kričal komentátor Eurosportu Carlton Kirby, keď Dán preťal cieľovú čiaru na vrchole Col du Granon. Práve vďaka dominantnému víťazstvu v 11. etape je dnes v žltom drese. Vyzliekol z neho víťaza z posledných dvoch rokov a dovtedajšieho lídra Tour Tadeja Pogačara. Vo štvrtkovej horskej 12. etape si Dán prvenstvo s prehľadom postrážil.

Zaujal segmentom na Strave

Ako už bolo povedané, rok 2019 bol pre Jonasa Vingegaarda prelomový, keďže nastúpil do tímu Jumbo-Visma. To isté však platí aj pre samotný tím. Aj preň bol tento rok míľnikom a obe udalosti navzájom súvisia.

V roku 2019 totiž tím Jumbo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie