Denník N

Česi si obľúbili slovenskú minerálku. Jej prameň musí ísť na plný výkon

zdroj: Unsplash
zdroj: Unsplash

Slovenská minerálna voda Gemerka si získala srdcia Čechov. Minulý rok zaznamenala v ČR prudký nárast a tento rok bude ešte úspešnejší. Sto metrov hlboký vrt v Slovenskom krase, kde sa Gemerka čerpá, ide už niekoľko mesiacov na stopercentný výkon.

 

 „Dopyt po Gemerke v Čechách medziročne vzrástol o tristo percent. Aby sme uspokojili český aj slovenský trh a mali primerané zásoby, musíme náš vrt  v Slovenskom krase udržiavať už niekoľko mesiacov v absolútne plnom výkone,“ povedal Juraj Slaninka, riaditeľ nealko segmentu BUDIŠ, a.s.

Rok 2021 bol pre Gemerku na českom trhu zatiaľ najlepším, predali sme  12 miliónov kusov. Tento rok začal veľmi sľubne, rovnaké množstvo Gemerky vypili Česi už do mája,“ doplnil Juraj Slaninka.

Podľa jeho slov disponuje prameň dostatočnými kapacitami na uspokojenie potrieb zákazníkov. Pokiaľ by však pokračoval súčasný trend rastu dopytu, bude musieť zvážiť aj obmedzenie dodávok pre český trh. “Nikto na Slovensku, kto má rád Gemerku, sa nemusí obávať. Slovensko pre nás ostáva prioritou,“ uviedol ďalej Juraj Slaninka.

Gemerka patrí medzi najznámejšie slovenské minerálky a pýši sa predovšetkým ideálnym pomerom obsahu magnézia a kalcia (1:3), čo je vedecky uznaný optimálny pomer pre prirodzené vstrebávanie oboch týchto minerálov do ľudského tela. Vedecká štúdia z roku 2021 dokázala, že ľudské telo pri pravidelnom pití Gemerky veľmi účinne vstrebáva magnézium. Gemerku pre jej zdravotné benefity odporúča aj Slovenská lekárska komora a Slovenská kardiologická spoločnosť.

„Slovensko je uznávaná vodná veľmoc a máme tu obrovské množstvo prameňov kvalitných minerálnych vôd, ktoré pokrýva prakticky celé známe spektrum. Teší nás, že unikátne zloženie Gemerky ocenili už aj v Česku,“ dodal na záver Juraj Slaninka zo spoločnosti BUDIŠ, a.s.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie