Denník N

Pomohol zákon, ktorý nariadil predbiehať cyklistov s odstupom 1,5 metra? Podľa cyklistov sa veľa nezmenilo, polícia si štatistiku nerobí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cyklisti tvrdia, že mnoho šoférov nevie o svojej novej povinnosti obiehať bicykle s odstupom 1,5 metra. Na Slovensku k tomu neprebehla kampaň, polícia priestupok detailne nesleduje.

Kristína Serafin Hudeková si posledné mesiace uvedomuje bezpečnosť na bicykli oveľa viac. Už dvanásť rokov je aktívnou cyklistkou, ročne najazdí desaťtisíc kilometrov, tréningy máva v hornatom Taliansku či na Tenerife. Bicyklovanie je mi vlastnejšie ako chôdza, hovorí.

Teraz je v šiestom mesiaci tehotenstva a naďalej aktívne bicykluje. „Zo začiatku to bolo náročné, lebo som sa cítila veľmi unavená, na druhej strane som však pri ceste do práce nemusela znášať rôzne zápachy v MHD, z ktorých by mi bolo zle,“ hovorí. Dodáva, že jedna z najlepších cyklistiek Angličanka Lizzie Deignan je teraz druhýkrát tehotná a s prvým dieťaťom jazdila na bicykli až do ôsmeho či deviateho mesiaca.

„Čím viac bábo rástlo, tým silnejšie som si začala uvedomovať, že už nie som na tom bajku sama. Navyše ak by som mala nejaký úraz, tak je to problém, nakoľko v tehotenstve by sa nemali brať lieky, robiť röntgen ani nič podobné,“ vysvetľuje Kristína, šéfredaktorka portálu Čierna labuť, ktorý spolupracuje aj s Denníkom N.

Kristína je rozhodnutá bicyklovať dovtedy, kým u nej budú naďalej benefity pohybu prevažovať nad nepohodlím. Bola by najradšej, keby to bolo čo najdlhšie. „Mrzí ma, že nežijem napríklad v Kodani ako moja kamoška, ktorá bicyklovala celé tehotenstvo a na nákladnom bicykli ju jej partner viezol aj do pôrodnice,“ hovorí.

Kristína Serafin Hudeková. Zdroj – K. S. H.

Kristína si zatiaľ nevšimla, že by sa cesty stali bezpečnejšie, odkedy platí nový zákon o cestnej premávke. Podľa neho musia od marca šoféri obiehať cyklistov na ceste vo vzdialenosti 1,5 metra. Zmenili sa aj ďalšie pravidlá, napríklad odbáčajúce autá musia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bicyklovanie v Bratislave

Cyklistika

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie