Denník N

Dohodnúť sa je morálna i ústavná povinnosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je poradcom predsedu vlády, text vyjadruje jeho súkromný názor

Pracovníci pohrebnej služby to berú, ako to ide. Vezmú mŕtveho zo smrteľnej postele, utopeného z brehu, zavraždeného z miesta činu. Je to ich práca.
Ani zdravotníci si nevyberajú pacientov podľa sympatií. Dostávajú sa k nim na základe chorôb. Počas covidu pracovali do úmoru v skafandroch. Dosť nepohodlné. Ale taká je ich práca.

Psychiatri i kňazi pracujú s ľuďmi, ktorí balansujú na hranici samovraždy alebo ublíženia svojmu okoliu. Je to ich práca.

Sociálni pracovníci a policajti vyťahujú zúbožených bezdomovcov z kanálov.

Manažéri akciových spoločností neraz prichádzajú do kontaktu s akcionármi, ktorých chamtivosť, arogancia a hlúpe nápady im vyrážajú dych… To je súčasť ich práce.

A prácou ústavných činiteľov v parlamente a vo vláde je konať v zmysle svojho ústavného sľubu, že svoje povinnosti budú plniť v záujme občanov.

Špeciálne to platí o tých, ktorí majú v rukách štátnu moc, a dá sa povedať, že ešte viac o tých, ktorí sú dnes vo vládnej koalícii, pretože presvedčili ľudí, že sa postarajú o očistu spoločnosti, návrat spravodlivosti, presadia životne dôležité reformy a čo je rovnako podstatné, dosahujú v týchto oblastiach už aj výsledky.

Členovia dnešnej vládnej koalície vrátane tých, ktorí sú už jednou nohou z nej vonku, majú teda morálnu i ústavnú povinnosť pokračovať v napĺňaní volebných sľubov. Je to ich práca.

Dodržiavať vlastné dohody, nerobiť si podrazy, neponižovať sa navzájom, správať sa voči sebe slušne. Také prosté je riešenie tejto koaličnej krízy a majú ho v rukách kľúčoví lídri „jazyka bleskov“ Igor Matovič a Richard Sulík.

Na páde tejto koalície môže tá-ktorá koaličná strana získať „pár mincí“, ale v horizonte volieb je to strata. Strata pre demokraciu, potrebné reformy, právny štát, je to brutálna strata nádejí. A výhra pre mafiu a extrémizmus. Keď sa spoločnosť prebudí na rozvalinách koalície, žiadna z dnešných koaličných strán nebude bez viny. Pretože zlyhali v základnej schopnosti – dohodnúť sa.

Strana SaS si nesie stigmu pádu Radičovej vlády, hoci to nie je voči nej celkom fér. Ale tak to je. A iné to nebude ani teraz, keď opustí koalíciu so súhlasom časti demokratickej verejnosti.

Akurát k jednej stigme sa pridá druhá a k stigmatizovanej SaS pribudne aj stigmatizované OĽaNO.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie