Denník N

Tour de France ignoruje vojnu na Ukrajine. Lotyš Skujiņš chce palcové titulky, tak mu jeden dávame

Lotyš Toms Skujiņš je jedným z mála jazdcov aktívnych v prezentovaní podpory Ukrajine. Ostatní radšej ostávajú v tieni. Foto - TASR/AP
Lotyš Toms Skujiņš je jedným z mála jazdcov aktívnych v prezentovaní podpory Ukrajine. Ostatní radšej ostávajú v tieni. Foto – TASR/AP

Wimbledon zakázal štart ruským a bieloruským tenistom, tí nehrali ani na MS v hokeji, Ukrajina dostávala podporu aj v elitných futbalových ligách.

A tak ďalej.

Keď však vstúpite do bubliny Tour de France, akoby sa vo svete nič nedialo. Vedenie pretekov nereaguje na otázky, jazdci sa na diktafón otázke vyhýbajú, nikde žiadne vlajky a diskusia sa vlastne točí len okolo partnerov, sponzorov, tímov, jazdcov a toho, aké vlastne máme všetci šťastie, že na takom podujatí môžeme byť.

„Myslím si, že Tour de France ako organizácia, jazdci aj celá Medzinárodná cyklistická únia (UCI) by mali hlasnejšie hovoriť o vojne na Ukrajine,“ hovorí pre Denník N lotyšský jazdec Tom Skujiņš z tímu Trek-Segafredo. Skujiņš patrí v pelotóne k jazdcom, ktorí sa v tejto téme ozývajú najviac.

Pýtali sme sa piatich profesionálnych tímov na Tour de France, vedenia pretekov aj UCI, prečo je Tour tak ticho o najhroznejšom konflikte našej generácie a čo s tým. Odpoveď prišla od troch.

Sankcionovaný Rus vo vedení

UCI vo februári vydala stanovisko, ktorým agresiu na Ukrajine pomerne jasne odsúdila, nič viac sme odvtedy nevideli.

V manažmente organizácie stále sedí sankcionovaný ruský občan Igor Makarov, na čo upozornil portál Cyclingweekly. Denník N kontaktoval UCI prostredníctvom mediálnej manažérky Marie-Charlotte Pacaudovej, odpoveď však do publikovania tohto textu neprišla.

„Aktuálne sa vlastne o tom vôbec nehovorí. Niektorí z jazdcov o tom píšeme na sociálnych sieťach, niekedy však potrebujeme, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie