Denník N

Pocity viny, hnevu či strach z budúcnosti. Prečo narastá klimatická úzkosť a ako pomôcť ľuďom, ktorí ňou trpia?

Otepľovanie vo svete, roky 1850 až 2020. Červená znamená nárast teploty. Zdroj – Ed Hawkins/CC
Otepľovanie vo svete, roky 1850 až 2020. Červená znamená nárast teploty. Zdroj – Ed Hawkins/CC

Klimatická úzkosť sa dotýka čoraz viac ľudí, Denník N zisťoval, ako s ňou pracovať.

  • Klimatická úzkosť je zdravá reakcia na nenormálnu situáciu ohrozenia, netreba ju potláčať, ale vypočuť, vravia psychologičky. 
  • Podľa prieskumu z 10 krajín z roka 2021 sa až 40 percent mladých vyjadrilo, že majú pochybnosti o tom, či budú mať deti. „Ako spoločnosť by sme sa mali nastaviť na to, že rodičovstvo nie je povinnosť,“ hovorí psychologička.
  • Český klimatológ Radim Tolasz označil za „oprávnené“ obavy tých ľudí, podľa ktorých sa rútime do záhuby. Dodáva však, že nemôžeme rezignovať na hľadanie riešení s výhovorkou, že „už je neskoro“. „Snažím sa byť súčasťou riešenia, čo mi prináša istú dávku optimizmu do budúcnosti,“ vraví vedec.  

Rozsiahle požiare, zničujúce záplavy po prudkých lejakoch, dlhotrvajúce suchá a vlny horúčav, vymieranie živočíšnych druhov, hordy odpadu, preľudnenie, nedostatok potravín, vojny o vodu, topiace sa ľadovce, šírenie sa patogénov, nárast hladiny morí či migrácia stámiliónov pre neznesiteľné životné podmienky.

To je len časť z čiernych scenárov viac či menej vzdialenej budúcnosti, o ktorých sa zvykne hovoriť v médiách.

Niektorí ľudia nezvládajú také správy dobre a prepadajú ich pocity smútku, úzkosti, beznádeje či zmaru, keď počujú o apokalyptických následkoch klimatickej zmeny.

Ema: hnevám sa, čo sme spôsobili

„Do určitej miery pociťujem hnev (…) na tento systém, na to, čo spôsobil, na ľudstvo samo,“ vraví vysokoškoláčka Ema. „Hneď ako sa zamyslím nad stavom tejto planéty, tak viem, že ten smútok tam je, ten smútok tam vždy už bude voči tomu, čo sa deje s našou planétou.“

Ema má dokonca pochybnosti, či sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Klimatická kríza

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie