Denník N

Kanada prijme viac imigrantov aj zo Slovenska. Žije sa tu jednoduchšie, hovorí jedna z nich

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Po víťazstve vo voľbách otvárajú liberáli dvere cudzincom. Papiere si chystá aj Slovenka v Montreale.

Ak ste si niekedy chceli vyskúšať žiť a pracovať v Kanade, teraz môže byť na to dobrá šanca. V krajine sa po októbrových voľbách skončilo desať rokov pravicovej vlády.

Nový ľavicový kabinet premiéra Justina Trudeaua plánuje zvýšiť počty imigrantov, ktorí prichádzajú do krajiny. Týkať sa to bude aj Slovákov.

Štvrť milióna cudzincov ročne

Kanada vo všeobecnosti patrí medzi krajiny otvorené voči cudzincom. Vlani tu udelili trvalý pobyt 260-tisíc imigrantom. V Kanade žije 35 miliónov ľudí, imigranti teda ročne zvýšia populáciu o 0,7 percenta. Viac ako 200-tisíc migrantov prišlo do krajiny každý rok (s výnimkou dvoch) od roku 1990.

„Presné plány ešte nie sú, no celkový počet migrantov by mohol narásť o tretinu,“ hovorí pre Denník N Joseph Burza z Kanadskej obchodnej komory na Slovensku.

Kanada je stále zaujímavá aj pre Slovákov. Ako hovorí Burza, najviac ich sem chodilo počas komunizmu v 70. a 80. rokoch. Po páde režimu to zasa bolo obdobie 1999 až 2003, keď Kanada prijímala legálne okolo 350 Slovákov ročne. V poslednom roku to bolo 161 ľudí.

Toto číslo sa po novom môže zvýšiť. Podľa komory prijmú dvakrát viac ľudí v kategórii Family Class, ktorá zahŕňa rodinných príslušníkov. Takisto sa má zvyšovať aj kvóta pre skilled workers (odborných zamestnancov). Ide o odborné, v podstate vysokoškolské povolania ako lekár, právnik, ekonóm.

„Kanada bola osem rokov krajinou s najlepšími podmienkami na život. Medzi 40 najlepšími univerzitami na svete sú tri kanadské. Na rozdiel od Austrálie tu napríklad uznávali aj slovenské školy,“ hovorí Burza, prečo si Slováci vyberajú Kanadu. A jedným z dôvodom býva aj hokej. „Ich deti ho možno hrávajú doma, tak v tom chcú pokračovať,“ dodal.

Slovenka si chystá papiere

Papiere na trvalý pobyt si už začína vybavovať aj Slovenka Dominika Kunertová. V Kanade je od roku 2012, je doktorandkou v odbore medzinárodných vzťahov na Montrealskej univerzite. A chce tu zostať žiť.

„Polovica úspechu je podať si žiadosť čo najskôr,“ hovorí s tým, že u nej je to zložitejšie, pretože žije v provincii Québec. Myslí si však, že napokon trvalý pobyt dostane.

„Partner je Québečan a za ten čas som si tu vytvorila sieť pracovných kontaktov, medziľudské vzťahy a prijala som miestny prístup k životu – joie de vivre (radosť zo života). A mám rada sneh,“ vysvetľuje rodáčka z Martina dôvody, prečo sa nechystá vrátiť na Slovensko.

V porovnaní so Slovenskom sa jej tu žije akosi jednoduchšie. „Nechcem glorifikovať Kanadu, ale Kanaďania nevidia vo všetkom problém, všetko funguje user-friendly,“ dodáva.

Ekonomickí migranti tvorili dve tretiny udelených trvalých pobytov v minulom roku. Nová vláda sa však chystá prijať aj viac utečencov. Oznámila, že do konca roka chce z táborov v Jordánsku, Turecku a Libanone prijať 25-tisíc Sýrčanov. Zhruba toľko utečencov bežne prijmú v krajine za rok.

Nový premiér Justin Trudeau s manželkou. foto - tasr/ap
Nový premiér Justin Trudeau s manželkou. Foto – TASR/AP

Trudeaumánia

Nový premiér Justin Trudeau (44) je synom bývalého populárneho premiéra Pierra, ktorý krajine vládol s niekoľkomesačnou prestávkou od roku 1968 do 1984. Teraz plánuje otočiť Kanadu viac doľava. Sľuboval zvýšiť dane pre bohatých aj vyššie výdavky štátu.

„Sľúbil tiež zlepšenie postavenia žien, posilnenie strednej triedy s deťmi a multilateralizmu v zahraničnej politike,“ dodáva Kunertová. Skončiť sa tiež má „démonizovanie vedy“. Vláda odchádzajúceho premiéra Stephena Harpera napríklad zrušila povinné sčítanie obyvateľstva a obmedzila výskum.

Liberálne zmýšľanie ukázal Trudeau už pri minulotýždňovom predstavení novej vlády. Z 30 členov budú tvoriť presnú polovicu ženy. Keď sa ho spýtali na dôvod, odpovedal stroho: „Pretože je rok 2015.“ Podľa prieskumov to 74 percent Kanaďanov podporuje. Okrem toho sú vo vláde štyria sikhovia či jeden moslim.

„Vytvoril silnú vládu. Celá ceremónia bola niečo nevídané, plné symbolizmu,“ dodáva politologička Kunertová. Hovorí, že v krajine sa rozpútala hotová „trudeaumánia“. Podpora strany stúpla od volieb o 15 percent.

„Všetci cítia úľavu, že (pravicový premiér) Harper odišiel, a tešia sa zo zmeny. Keď sme tu mali minulý týždeň 15 stupňov, tak sa známi smiali, že je to ‚Trudeau-efekt‘,“ dodáva Slovenka Kunertová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie