Denník N

Do Európy prichádza druhá vlna horúčav toto leto, 40 stupňov môže byť aj v Londýne

Britská meteorologická agentúra vyhlásila najvyššie varovanie pred teplom. Foto - TASR/AP
Britská meteorologická agentúra vyhlásila najvyššie varovanie pred teplom. Foto – TASR/AP

Vlny horúčav sú v Európe častejšie ako inde v podobnej zemepisnej šírke. Vedci už tušia prečo.

Pinhão je neveľká dedina v severnom Portugalsku asi dve hodiny cesty východne od Porta. Vo štvrtok práve tu namerali 47 stupňov Celzia.

V kontinentálnom Portugalsku nikdy v histórii nezaznamenali v júli vyššiu maximálnu teplotu vzduchu. Predchádzajúci júlový rekord sa posunul o pol stupňa.

Nechýbalo veľa a padlo by aj celkové portugalské maximum 47,3 stupňa z augusta 2003. Rekord najvyššej maximálnej teploty vzduchu v júli namerali aj v Andorre.

Samozrejme, letné horúčavy v Portugalsku nie sú nič nové. No miestni odborníci hovoria, že vlny horúčav zasahujú aj tie časti Portugalska, kde nebývali bežné.

„Máme tu fenomén, ktorý sa zintenzívňuje aj na severe krajiny, čo sme nikdy predtým nevideli. Stredné a severné pobrežie vždy odolávali, ale v súčasnosti sú aj tieto regióny zasiahnuté [teplom],“ povedal pre portál publico.pt klimatológ Ricardo Deus.

Portugalsko nie je jediné. Horúčavy nad 40 stupňov Celzia predpovedajú cez víkend aj v severnom Španielsku, napríklad v meste Zaragoza má byť 43 stupňov, podobne ako na juhu v Seville. Podľa BBC je táto vlna horúčav v Španielsku výnimočná v tom, že zasahuje takmer celú krajinu.

Z Pyrenejského polostrova sa cez víkend teplý vzduch posunie do Francúzska či Británie, v polovici týždňa by vysoké teploty mohli zasiahnuť aj Slovensko.

Čo sa deje v Európe

Meteorologicky je leto v polovici (za letný mesiac sa považuje aj jún) a Európu zasiahla už druhá vlna horúčav tento rok. Po júnovej vlne, ktorá zlomila národné júnové rekordy v niektorých štátoch (Slovinsku, Chorvátsku, Nórsku), prišla po krátkej pauze ďalšia. Nejde o náhodu, ale zrejme o trend, na ktorý si treba zvykať.

Začiatkom júla vyšla v magazíne Nature Communications štúdia medzinárodného tímu vedcov, ktorí skúmali vlny horúčav v Európe. Podľa ich zistení je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie