Denník N

Ferencváros na Slovane bol jeden z najväčších festivalov primitívneho nacionalizmu, aký Slovensko zažilo

Slovan - Ferencváros v roku 1992. Foto - archív TASR
Slovan – Ferencváros v roku 1992. Foto – archív TASR

Zásah slovenskej polície mi pripomenul fašistov, povedal tréner Ferencvárosa. Anglický novinár takú nenávisť ešte nevidel.

Keď sa v septembri 1992 vracali fanúšikovia domov zo zápasu Slovan – Ferencváros, popri ceste videli maďarské vlajky. Kým sa dostali z Bratislavy, mnohým autá roztĺkli bejzbalkami alebo po nich skákali, kým čakali na červenej na križovatke.

V ten večer išlo na Tehelnom poli o oveľa viac ako o futbalový zápas. Ten bol v podstate až tou najmenej dôležitou vecou.

Futbal vtedy odhalil stav slovenskej spoločnosti.

Komentátor Denníka N Roman Pataj bol s rodinou na štadióne a pamätá si, ako sa slovenskí policajti snažili chytiť utekajúceho maďarského fanúšika. „Mal pomerne bezpečný náskok, minimálne dvadsať metrov. Netuším, prečo ho prenasledovali, a nevedel to ani pán, ktorý mu podložil nohu, keď okolo nich utekal. O zvyšok sa postarali policajné obušky,“ spomínal.

Ak sa fanúšikovské tábory vedeli v minulosti zhodnúť aspoň na spoločnej nenávisti voči autoritám, v zápase Slovana s Ferencvárosom to vôbec neplatilo. Domáci fanúšikovia jasali, keď slovenská polícia vošla do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie