Denník N

Komentátori Denníka N: Matovič už vie, že sa Hegera nemusí báť (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Akákoľvek vyhrážka zo strany Eduarda Hegera voči Igorovi Matovičovi je planá, nakoniec ho uhovorí a bude si s ním robiť, čo chce, hovoria v podcaste V redakcii komentátori Konštantín Čikovský a Tomáš Gális.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a minister práce Milan Krajniak oznámili, že vláda zvýši platy učiteľom aj zamestnancom verejnej správy o miliardu eur, a to bez toho, aby zvyšovala dane, čo predtým Matovič prezentoval ako podmienku takéhoto postupu. Kde sa v rozpočte zobrala miliarda eur?

Čikovský: Ešte sa nenašla. Predpoveď od vládnych a súkromných ekonómov, ktorá je celkom seriózna a pravdepodobná, hovorí, že tam niekde budúci rok bude. Treba si však uvedomiť, ako ten nárast vznikol. Je celkom isté, že na budúci rok budú oveľa vyššie ceny a číselne oveľa vyššie platy. Hlavne z vyšších platov sa budú platiť vyššie odvody a vyššie dane a z vyšších cien sa zaplatí vyššia DPH. Štát tak dostane oveľa viac peňazí. Ale zároveň bude mať oveľa vyššie ceny, napríklad platy učiteľov a verejných zamestnancov, pretože je prirodzené, že keď je vysoká inflácia, tak sa stresujú a pýtajú od vlády oveľa vyšší nárast platov. Tie peniaze sa nezjavili, ale v skutočnosti je to iba toľko isto peňazí, pretože je inflácia.

Igor Matovič to odôvodňuje aj tým, že „nekradneme“. Vieš odhadnúť, koľko z toho je vďaka tomu, že nekradnú?

Čikovský: Vplyv kradnutia je zanedbateľný. Keď som pozeral odhad samotného ministerstva financií, odhad výberu DPH nie je väčší len vplyvom vyšších cien, ale aj zlepšenie úspešnosti výberu DPH robí približne dvesto miliónov eur.

To môžu byť tie vratky, ktoré išli spriazneným osobám?

Áno, to už je štandard. Už osem rokov, ešte za Kažimíra, rok za Hegera a rok za Matoviča, sa to každý rok zlepšuje. Zlepšuje sa to od roku 2012, keď sme tu mali najväčšiu katastrofu. Ten nárast je prirodzený, je to lepšie hospodárenie. Dvesto miliónov eur je možno desatina toho, ako sa nám zvýšia dane. Je pravda, že táto vláda a v nej hlavne ministri SaS a ministri OĽaNO majú velikánsku chuť šprtať sa aj v drobných nákladoch a preverovať a buzerovať dodávateľov. Aj tam sa dajú nejaké peniaze ušetriť. Ale z pohľadu rozpočtu sú to, bohužiaľ, zanedbateľné peniaze, pretože ak sa aj ušetrí dlhodobo na vládnych výdavkoch, to sú desiatky miliónov, maximálne sto miliónov eur ročne, tak výdavky ako platy, energie za štát, to sú miliardy eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie