Denník N

Svietiť, kúriť, stavať obchvat

Je nepomer, keď starosta skončí pre podozrenia v desaťtisícoch eur v cele, a keď minister, u ktorého sa falšovali analýzy a potenciálne škody boli v stámiliónoch, skončí vo funkcii podpredsedu vlády.

Kým sa nebude robiť tunel pod Karpatmi, nebude mať Marianka s bratislavským obchvatom veľa spoločného. Napriek tomu kauzy zadržaného starostu a potenciálne najväčšej dopravnej zákazky tejto generácie, o ktorej sa debatovalo na diskusii Denníka N, vedú k spoločným záverom:

Blížia sa voľby. Keby bol dnes Robert Fico v opozícii, tak má desať tlačoviek o tom, že vláda má v posledných mesiacoch len kúriť a svietiť a nesmie sa ani priblížiť k podpisu projektu za miliardy eur. Namiesto toho ministerstvo dopravy tvrdí, že oni robia bez ohľadu na hlasovanie a oficiálny harmonogram ráta s tým, že v marci 2016 sa začne s výstavbou. Nech si opozícia myslí o účelnosti D4 a R7 čokoľvek, aspoň na tomto by mala byť zhoda – nech sa čaká na voľby. Pri stíhanom Radovanovi Juríkovi sa zas človek nemôže ubrániť pochybnosti, že keby išlo o smeráka a v kampani sa nehodilo ukázať výsledky v boji proti korupcii, mohla by mať kauza iný priebeh.

Bez primeranosti niet spravodlivosti. Všetky múdrosti platia: Postihovať treba všetky porušenia zákona; Keď neprší, aspoň kvapká; Tresty pre malých môžu odstrašiť aj veľkých. Napriek tomu je nepomer medzi tým, keď starosta skončí pre podozrenia v desaťtisícoch eur v cele, a keď minister, u ktorého sa falšovali analýzy, keď Smer staval diaľnice cez PPP (potenciálne škody v stámiliónoch), skončí vo funkcii podpredsedu vlády. Pre strategické investície.

Štyri miliardy eur je šialene veľa peňazí. Mnoho starostov, ktorí žiadajú od stavebníkov dary pre obec, je zrejme naozaj motivovaných snahou získať aspoň pár eur na zmysluplné aktivity. Lebo im žiadne iné peniaze skrátka neostávajú. Samozrejme, nič neospravedlňuje porušovanie zákona, či nebodaj zneužívanie funkcie a vypaľovanie. Ale kým sú samosprávy, nemocnice a školy v stave, že často udržiavajú aj základné funkcie na hrane zákona, zaslúži si obria zákazka, akou je obchvat, minimálne zverejnenie všetkých ministerských dát, detailné posúdenie projektu (alebo aspoň základný záujem a porozumenie) zo strany mesta a župy a nakoniec aj širšiu spoločenskú zhodu. A od tohto stavu sme zatiaľ veľmi ďaleko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie