Denník N

Putin má čosi za lubom. Poslancov nepustil na prázdniny, duma mimoriadne zasadá

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Ruská ekonomická situácia sa zhoršuje, Kremľu sa nedarí získať relevantných spojencov na medzinárodnom poli a Ukrajina zrejme chystá veľkú protiofenzívu.

V takejto situácii sa počas parlamentných prázdnin nečakane zíde ruská Štátna duma, aby prezidentovi Putinovi tradične odhlasovala čokoľvek, o čo požiada.

Čo nás teda môže čakať?

60 neodkladných otázok

Siedmeho júla sa Vladimír Putin v Kremli stretol s vedením dumy a lídrami frakcií parlamentných strán pri príležitosti ukončenia jej jarného zasadnutia (jesenné zasadnutie by sa malo začať 31. augusta; ukončí sa 31. decembra a prvá plenárna schôdza je naplánovaná na 15. septembra).

Putin prácu dumy, ktorá prijala 361 zákonov, z ktorých sa viac ako 35 percent týkalo sociálnej problematiky, hodnotil kladne. Okrem iného z jeho úst zaznelo, že „výsledky práce dolnej komory si zaslúžia byť po zásluhe pozitívne ocenené – sú dôležité a zásadné pre všetok ľud, pre celý ruský štát, pre ochranu našich národných záujmov, zabezpečenie suverénneho, udržateľného, ​​efektívneho rozvoja krajiny“.

A pokračoval: „Po 24. februári, keď sa začala špeciálna vojenská operácia, museli všetky zložky moci na všetkých úrovniach konať rozhodne, v zhode a rýchlo. Dnes vám chcem poďakovať za to, že ste pracovali ako celok, kompetentne a vo vysokom tempe… Všetky frakcie potvrdili svoju politickú životaschopnosť a vyspelosť, konali konsolidovane a súdržne – ako skutoční štátnici a vlastenci Ruska, pre ktorých v ťažkých podmienkach ustupujú do pozadia akékoľvek medzistranícke nezhody. Máme mnoho strán, ale vlasť je len jedna a nie je nič dôležitejšie a vyššie ako osud vlasti.“

V režime, ktorý Putin v Rusku vytvoril, parlament, pochopiteľne, neplní úlohu, ktorú má v systéme demokratických krajín. Ide len o „výrobnú prevádzku“, v ktorej sa schváli čokoľvek, čo Putin potrebuje. Predpokladalo sa, že sa poslanci, bezpochyby zmorení náročným programom rituálneho demonštrovania a deklarovaním lojality vodcovi, rozbehnú domov, ale do toho prišla nová informácia.

Predseda dolnej komory Viačeslav Volodin oznámil, že sa 11. júla na mimoriadnom pojednávaní zíde jej predsedníctvo, ktoré k 15. júlu zváži zvolanie mimoriadnej schôdze na prerokovanie „neodkladných vládnych návrhov“. Pred poludním moskovského času potom vyšlo najavo, že sa mimoriadna schôdza uskutoční, pretože bude treba prerokovať približne šesťdesiat otázok.

Všetko ide hladko a podľa plánu

Prečo sa to celé deje? Veď Putin

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie