Denník N

Vývoj bojov (141. deň): Ukázali video z muničného skladu, zakrátko vyletel do vzduchu – internet je vo vojne nebezpečné miesto

Rodina 40-ročného ukrajinského vojaka, ktorého zabili v bojoch pri Marinke v Doneckej oblasti. Foto - AP
Rodina 40-ročného ukrajinského vojaka, ktorého zabili v bojoch pri Marinke v Doneckej oblasti. Foto – AP
  • Rusi tvrdia, že ukrajinská armáda opúšťa Siversk.
  • Vo vojne si dávajte pozor na to, čo nepriateľovi ukážete.
  • Ukrajinci útočia na sklady, Rusi triafajú civilné ciele.
  • Videá dňa – fascinujúce video z útoku na Hostomeľ – nové detaily, starý ruský trik; pohreb ruského vojaka – žiadny Rus nemôže tvrdiť, že nevie, čo sa deje; video zo skladu a video vybuchujúceho skladu.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 14. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusi tvrdia, že Ukrajina ustupuje zo Siverska. Zmienka o ruskom postupe smerom k Siversku tu bola už včera. Dnes ruské zdroje hlásia, že ukrajinská armáda mesto opúšťa. Ďalej platí, že to v tejto chvíli nie je preukázané, ale nedá sa to ani vylúčiť. Faktom je, že Rusi Siversk potrebujú získať, aby postúpili ďalej na Sloviansk a Kramatorsk. Tieto dve mestá sú kľúčom k celému zvyšku Donbasu. Ich útoky v tomto smere potvrdzujú aj západné zdroje, a hoci nie sú také masívne ako v čase bojov o Sjevjerodoneck a Lysyčansk, čiastkový úspech môžu dosiahnuť.

Vo vojne si dávajte pozor na to, čo nepriateľovi ukážete. Dalo by sa staviť na to, že obe armády majú jednotky, ktorých jedinou úlohou je nonstop monitorovať internet a hľadať na ňom čokoľvek, čo odhalí niečo o nepriateľových plánoch. Opakovane sa totiž stáva, že zničia ciele, ktoré predtým niekto neuvážene ukázal na fotografii alebo videu.

Prvou takou udalosťou bolo zničenie veľkého obchodného centra v Kyjive na začiatku vojny. Bolo zatvorené ako všetky ostatné v takmer obkľúčenom hlavnom meste. Ale jeden z obyvateľov si všimol, že v jednej garáži parkovali ukrajinské raketomety Grad. Video zavesil na Telegram a ešte v ten deň obrovskú budovu zničila ruská raketa Iskander. Obete sa počítali v jednotkách len vďaka tomu, že bola prázdna. Po autora videa si vzápätí prišla ukrajinská tajná služba. Veľmi ľutoval, ale neskoro.

Iným príkladom bolo video jednej z ukrajinských televízií, ktoré bolo aj v jednej časti tohto seriálu. Bolo z priemyselnej budovy v Kyjive, kde Ukrajinci opravovali ukoristenú techniku a odtiaľ ju posielali do boja. Rusom sa podarilo budovu lokalizovať a zničiť. Ukrajinské zdroje priznávajú, že to bola hlúposť, a pri útoku zomreli dôležití špecialisti.

Najčerstvejší a najničivejší príklad takejto chyby pochádza z opačnej strany. 29. júna jeden z ukrajinských kolaborantov zverejnil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie