Denník N

Sedem rokov za „Nie vojne!“

Ruský mestský poslanec Alexej Gorinov s transparentom "Som proti vojne". Foto - TASR/AP
Ruský mestský poslanec Alexej Gorinov s transparentom „Som proti vojne“. Foto – TASR/AP

Slovo „vojna“ v Rusku smú vysloviť len tí, ktorí ju podporujú. Napríklad Putin osobne. No iní za protivojnové vyhlásenia teraz dostávajú nepodmienečné tresty.

Autor je politológ, odborník na strednú a východnú Európu. Píše pre viaceré médiá, je autorom týždenného stĺpčeka pre DW

Mestský súd v Moskve odsúdil Alexeja Gorinova, mestského poslanca z Krasnoselského obvodu ruského hlavného mesta, na sedem rokov väzenia podľa článku 207.3 ruského trestného zákonníka za takzvané šírenie nepravdivých informácií o činnosti ruských ozbrojených síl.

V skutočnosti ide o niekoľko výrokov, ktoré odzneli na zasadnutí mestskej rady. Ide o prvý nepodmienečný trest podľa tohto ustanovenia zákona.

Sedem rokov naostro za dve slová

Celý prejav Alexeja Gorinova, ako aj jeho kolegyne Jeleny Kotenochkinovej, ktorá stihla opustiť Rusko pred svojím zatknutím, sa dá v podstate zredukovať na dve jednoduché a zrozumiteľné slová: „Nie vojne!“ Bol to prakticky rovnaký slogan, aký opozičný politik použil na súde. „Potrebuješ ešte túto vojnu?“ – napísal Gorinov na plagát, ktorý sa strážcovia neúspešne snažili zakryť pred novinármi svojimi telami.

To je približne to, čo ruské orgány vo všeobecnosti robia. Opozičného mestského poslanca, ktorého odsúdili aj jeho kolegovia z Jednotného Ruska, odsúdil kremeľský súd na sedem rokov väzenia po tom, čo sám prezident Vladimir Putin verejne označil dianie nie za „špeciálnu operáciu“, ale priamo priznal, že ide o vojnu. A každému, kto sa dobrovoľne nevzdal práva myslieť a spájať si logické súvislosti, je jasné, že v Gorinovovom prejave sa autority skôr zľakli paralely medzi súčasným ruským politickým režimom a fašizmom. Sú príliš nápadné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie