Denník N

Rozhovor Montrealu s Wrightom bol krutý a tvrdo išli aj po Slafkovskom. Jeho reakcia ich prekvapila, vraví novinár Arpon Basu

Arpon Basu. Foto - The Athletic
Arpon Basu. Foto – The Athletic

Rozhovor z júla 2022 – na text upozorňujeme presne mesiac pred začiatkom novej sezóny NHL

Arpon Basu patrí k najväčším expertom na Montreal Canadiens. Kanadský novinár denne píše o tomto klube už 22 rokov, vo svojej práci sa sústreďuje takmer výlučne na Canadiens. Od roku 2017 pracuje v The Athletic, predtým publikoval svoje články na nhl.com.

Pozorne sledoval aj draft, v ktorom sa Juraj Slafkovský stal draftovou jednotkou, a pre Denník N opisuje viaceré detaily, ktoré približujú, čo zavážilo pri rozhodovaní Montrealu.

„Všimli ste si, akým spôsobom Kent Hughes ohlásil voľbu draftovej jednotky? Nepovedal ‚z TPS Turku‘, povedal ‚zo slovenského národného tímu a z TPS Turku‘. Toto tímy NHL nikdy nerobia, pri drafte nespomínajú reprezentáciu, ale len klub,“ upozornil Basu.

Arpon Basu v rozhovore hovorí:

  • čím Slafkovský zapôsobil na vedenie Montrealu, keď ho testovalo tvrdou kritikou;
  • že Juraj Mikúš má pravdu, keď tvrdí, že situácia by bola iná, ak by bol Shane Wright frankofónny;
  • ako Jaroslav Halák spôsobil v Bell Centre hluk, aký Basu zažil v tejto aréne za 22 rokov len päťkrát;
  • že z Martina Réwaya mal v Montreale dojem, že mu išlo o peniaze;
  • že Tomáša Tatara v Montreale milujú a zaslúžil si väčšiu trpezlivosť od trénerov;
  • či Slafkovský príde na majstrovstvá sveta do 20 rokov;
  • či sezónu začne na farme v Lavale alebo v prvom tíme Montrealu.

Ako to bolo s bučaním na Slafkovského počas draftového dňa? Išlo o relevantné množstvo fanúšikov Montrealu či len pár jednotlivcov?

Ja som veľa bučania nepočul. Odohralo sa to počas jeho príchodu na červenom koberci, pri ktorom som nebol. Potom som si však veľmi všímal reakciu divákov v Bell Centre vo chvíli, keď ho Kent Hughes ohlásil ako draftovú jednotku. Neprišlo okamžité povzbudzovanie. Videl som ľudí, ako sa chytali za tvár s výrazom, že sú v šoku. Všetci boli trochu prekvapení a niektorí aj nahnevaní.

Bola to podobná situácia ako v roku 2009, keď si hlavný skaut Montrealu Trevor Timmins chcel vybrať Američana Chrisa Kreidera, no pod tlakom divákov si vybral Kanaďana Louisa Leblanca? Dav ešte aj pár sekúnd pred ohlásením jeho voľby skandoval: „Louis, Louis.“

Áno, bolo to podobné. Keby si vybrali Shanea Wrighta, nešlo by o úplne hokejové rozhodnutie, ale skôr o snahu vyhovieť divákom. Spravili by z neho draftovú jednotku z nesprávnych dôvodov. Napriek tomu o tom silno uvažovali. Svedčí o tom, že sa o Slafkovskom rozhodli až ráno v deň draftu. Napokon si povedali, že verejný tlak draftovať Wrighta nebude faktorom pri ich rozhodovaní, za čo si vedenie Montrealu zaslúži uznanie. Veľa ľudí si pritom hovorilo, že jednoducho nebudú schopní vyjsť na pódium pred vlastnými fanúšikmi vo vlastnej hale a povedať Slafkovského meno, keď každý čaká Wrighta. Oni však toho schopní boli. Na rozdiel od predošlého vedenia, ktoré pri draftovaní Leblanca podľahlo verejnej mienke.

Čo bolo tentoraz iné?

V prvom rade to mali schválené majiteľom klubu. Geoff Molson sa s Jurajom stretol počas štvrtkového rána práve preto, že aj on sám mal pochybnosti. Vnímal tlak fanúšikov, chcel si byť istý, že klub robí dobre, a preto chcel chlapca ešte vidieť aj osobne. Generálny manažér Kent Hughes od začiatku hovoril: „Ak nedôverujete svojim skautom, načo ich vôbec máte?“ Skauti si urobili domácu úlohu a mali skvelý prehľad o všetkých troch hráčoch, ktorých zvažovali – nielen o Wrightovi a Slafkovskom, ale aj o Loganovi Cooleym. Bolo to medzi nimi tesné.

Čo napokon rozhodlo?

Jurajova osobnosť. Shane Wright bol v draftovom roku pod tlakom, pretože bol niekoľko rokov považovaný za jednotku. Aj on sám priznal, že to na neho trochu doľahlo. Toto vo vedení počúvali veľmi pozorne a hovorili si: „Ak ti robí problémy takýto tlak, v Montreale to budeš mať ťažké“. Na druhej strane Slafkovský pod tlakom vždy hral kvalitne či dokonca zahral ešte lepšie ako obvykle. V klube hľadali niekoho, kto dokáže žiť s povesťou draftovej jednotky a navyše prvej jednotky, ktorú má Montreal od roku 1980. Hľadali hráča s najlepšou psychikou a boli presvedčení, že ním je Juraj.

Slafkovského prednosti sú známe – je veľký, zručný, sebavedomý a hrá dobre pod tlakom. Čo je však najväčšou slabinou, pre ktorú Montreal zvažoval, či si ho vybrať?

Čítanie hry – prehľad o tom, kde sú spoluhráči, a predvídanie, kam pôjdu. Niekedy vyzerá, že vidí len bránku a prekážky, ktoré mu stoja v ceste k nej. V NHL musíte mať prehľad a v tomto je veľmi dobrý Filip Mešár. Slafkovský musí na svojom tunelovom videní popracovať. Potrebuje vedieť, čo sa deje na celej ľadovej ploche, nielen priamo pred ním. Tréner Montrealu Martin St. Louis je veľmi dobrý v práci s videom a mohol by mu pomôcť. V NHL sa všetko deje veľmi rýchlo a nemáte čas na rozhliadanie sa. Rozhodovanie v zlomku sekundy je pravidelne vecou, na ktorú sa európskym hráčom ťažšie zvyká. Na veľkom klzisku máte totiž viac času. Nehovorím, že Slafkovský vôbec nevie čítať hru, ale je to jedna z vecí, na ktorej musí najviac zapracovať.

Slafkovský však aj pár hodín pred draftom povedal, že skauti podceňujú jeho hokejové IQ. Je to jeho spôsob, akým hovorí, že si túto slabinu uvedomuje?

Povedal to po A: lebo si uvedomuje, že takáto kritika existuje. A po B: lebo je pripravený sa obhájiť. Poviem vám jednu historku z NHL Combine. Zástupcovia Montrealu tam prišli s videami, na ktorých mali pripravené nedostatky každého hráča, s ktorým sa rozprávali. Z toho, čo viem, rozhovor so Shaneom Wrightom bol škaredý až krutý. Skaut Nick Bobrov mi povedal: „Tvrdo sme išli aj po Slafkovskom. Ukázali sme mu všetko, čo robí zle.“ Slafkovského reakcia na nich zapôsobila. Povedal: „Dobre, s týmto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL Draft

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie