Denník N

Ešte raz zažiť a vidieť Rolling Stones na turné. Možno už nikdy nebude na to ďalšia príležitosť

Napriek veku, zdravotnému stavu a chybám pri koncerte vo Viedni opäť dokázali, že po šesťdesiatich rokoch na scéne stále robia najlepšiu rokenrolovú šou na svete.

Je to vaše posledné turné? Z tejto otázky, ktorú Rolling Stones dostanú od novinárov pred každou šnúrou, sa stal už folklór. Vlastne bez nej si už turné anglickej legendárnej skupiny ani nemožno predstaviť. Na tlačovkách vždy vyčarí úsmevy na tvárach hudobníkov, ktorí už hľadajú v hlave odpoveď, aby sa príliš neopakovali.

Prvýkrát sa ich na to novinári pýtali už v roku 1973. V tom čase bola kapela na vrchole síl, no v móde boli iné mená. Stones to ustáli. Keď začiatkom 80. rokov vyrazili na svetové turné, hovorilo sa o ich poslednej veľkej rozlúčke. V tejto dekáde prekonali najväčšiu krízu, zapríčinenú hádkou medzi lídrami Keithom Richardsom a Mickom Jaggerom, ktorá sa v žargóne fanúšikov označuje ako malá tretia svetová vojna.

V rámci comebackového turné sa v roku 1990 zastavili aj v Československu. S legendárnou kampaňou „Kameny se valí do Prahy!“ a stretnutím s prezidentom Václavom Havlom.

Otázka o poslednom turné sa neustále vracala a Stones ju neustále odpinkávali šmahom ruky, no teraz je všetko inak.

Ešte raz zažiť Stones

Kapela je teraz na svojej Sixty Tour, na ktorej oslavuje šesťdesiatku svojej existencie a medzi fanúšikmi sa už hovorí skutočne o poslednej koncertnej šnúre Stones. Minulý rok v auguste zomrel Charlie Watts, ktorý v kapele bubnoval od začiatkov skupiny v roku 1962. Pôvodne mal ísť na rutinnú operáciu, no neprežil to.

Charlie mal nezameniteľný bubenícky štýl, ktorý sa nedá nahradiť, na jeho miesto na tomto turné zasadol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie