Denník N

Na oslavách zvrchovanosti v bašte Smeru tlieskali ľudia Uhríkovi aj Ficovi

Vatra zvrchovanosti v Starej Bystrici. Foto N - Daniel Vražda
Vatra zvrchovanosti v Starej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

Približne hodinu a pol pred polnocou zo soboty na nedeľu zapálili dvaja exprezidenti, slovenský Ivan Gašparovič a český Václav Klaus, a expremiér Robert Fico vatru zvrchovanosti v Starej Bystrici na Kysuciach. Vatry zvrchovanosti sa na Slovensku pália od roku 1992, teda od prijatia deklarácie zvrchovanosti, ktorá viedla k vzniku samostatnej Slovenskej republiky o rok neskôr.

Pôvodne mali byť okrem ohňa súčasťou tohtoročných osláv aj diskusné kluby Ľubomíra Blahu zo Smeru a vládneho poslanca za OĽaNO Györgya Gyimesiho či Václava Klausa, kultúrny program v podaní SĽUK-u a skupiny Peter Bič Project. Plány sa však zmenili, keď sa rozšírila informácia, že oslavy financuje strana Smer.

Niekoľko dní pred akciou odhlásili svoju účasť SĽUK aj Peter Bič Project, pretože im organizátori nepovedali, že ide o politickú akciu Smeru. Do diskusie s Blahom zase neprišiel Gyimesi.

Starostovi Starej Bystrice a exsmerákovi Jánovi Podmanickému sa však podarilo dostať na oslavy hlavného českého vyjednávača pri rozdelení Československa Václava Klausa s manželkou, Ivana Gašparoviča i Roberta Fica. Na poslednú chvíľu zabezpečil aj náhradný kultúrny program a dostal do obce niekoľko tisíc ľudí, možno aj dvojnásobok počtu jej obyvateľov (vyše 2700).

Poslanec NR SR Podmanický celý čas zdôrazňoval, že aj keď je na plagátoch logo strany Smer, nejde o politickú, ale o ľudovú akciu, a preto mu je ľúto odrieknutých predstavení aj neúčasť prezidentky Zuzany Čaputovej a členov vlády.

Politikov však bolo plné pódium. Napríklad Milan Uhrík, ktorý ešte pred pár rokmi verejne vystupoval výhradne na mítingoch Mariana Kotlebu a na akcii typu oslavy deklarácie zvrchovanosti by sedel niekde v dave, stál zrazu na pódiu a užíval si potlesk. Niekdajšia pravá ruka „vodcu“, vystúpil na to isté pódium, z ktorého rozprávali slovenský a český exprezident a aj predseda Smeru Robert Fico, a entuziasticky avizoval národu, že musia prísť „vlasteneckí politici“ a že nie je priestor ustupovať politickým hlupákom.

Vatra zvrchovanosti v Starej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

„Toto všetko sme vybudovali, toto všetko je naše a toto je vlajka, ktorú chránime,“ vyhlásil, ukázal na slovenskú zástavu na plátne za sebou a vyslúžil si ďalší potlesk.

Strážcovia vatry a šikovné zberačky podpisov za referendum

Dvaja muži v montérkach od rána stáli pri hranici dreva na vysokom kovovom podstavci uprostred cesty v Starej Bystrici a krátili si čas popíjaním piva, debatami o politike a o tom, ako bolo za socializmu dobre.

Pred poludním bolo na miestnom námestí svätého Michala archanjela sem-tam niekoľko ľudí a množstvo stánkov s jarmočným tovarom a rýchlym občerstvením.

„Vatru musíme strážiť. Už neviem či pred piatimi či šiestimi rokmi ju niekto len tak zo srandy zapálil predčasne,“ vysvetľoval jeden z nich s vážnou tvárou.

Vatra zvrchovanosti v Starej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

Vôbec nepochyboval, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

Milan Uhrík

Republika

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie