Denník N

300 slov z Tour: Autá plné ľadu a bidónov aj upravené pravidlá. Tour de France zažila ďalšie peklo

Napínavý záverečný špurt zvládol lepšie Jasper Philipsen (vpravo), foto - TASR/AP.
Napínavý záverečný špurt zvládol lepšie Jasper Philipsen (vpravo), foto – TASR/AP.

Pred 15. etapou organizátorom Tour de France blikala červená kontrolka. Vlna horúčav, ktoré sa preháňajú Európou, neminula ani Francúzsko a na jazdcov čakali štyridsaťstupňové teploty.

Pred 205-kilometrovou etapou z Rodez do Carcassone sa stretli organizátori s asociáciou jazdcov CPA (Cyclistes Professionnels Associés), športovými riaditeľmi a rozhodcami UCI, aby prediskutovali podmienky štartu. Profesionálna cyklistika totiž rešpektuje protokol pre extrémne počasie. Napokon sa rozhodli pre štart, ale s úpravami:

  • dodávky výživy a vody boli možné od štartu až do 10 kilometrov pred cieľom,
  • jazdci mohli odhadzovať bidóny celú etapu, museli však dbať na bezpečnosť,
  • časový limit bol predĺžený na 20 % času etapy, čo bolo nakoniec 55 minút.

Jazdci odštartovali v 38-stupňovej horúčave, čo sa odzrkadlilo na dosiaľ najnudnejšej etape. Tímové aj neutrálne vozidlá boli naplnené bidónmi s vodou, ľadom a boli neustále blízko jazdcov. O vtipný moment sa postaral Lotyš Toms Skujiņš, ktorý si pri jednom prevzatí vody natlačil pod dres hádam desať bidónov, ktoré potom rozdával kolegom.

Jazdci strácali ostražitosť, čo viedlo k viacerým pádom. V jednom z nich skončil na zemi aktuálne žltý jazdec Jonas Vingegaard aj jeho kolega Steven Kruijswijk, ktorý si pravdepodobne zlomil kľúčnu kosť a z asfaltu ho brala sanitka.

Aj vzhľadom na to, že pre zdravotné problémy pred etapou odstúpil Primož Roglič, v Pyrenejach to môže Vingegaarda bolieť. Jediným vhodným pomocníkom do horských etáp ostal Američan Sepp Kuss.

Tesne pred pádom jazdcov Jumbo-Visma organizátori museli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie