Denník N

Autor knihy o Maxwellovi: Bol ako Trump, svoju fotku dával do každého vydania novín

Robert Maxwell s princeznou Dianou, ktorá ho nazvala "protivným človekom". Foto - Mirrorpix
Robert Maxwell s princeznou Dianou, ktorá ho nazvala „protivným človekom“. Foto – Mirrorpix

Jeden z najväčších mediálnych barónov 20. storočia pochádzal z Československa.

Narodil sa v chudobnej židovskej rodine v československej Podkarpatskej Rusi, kde si s bratom striedali jedny topánky. Bojoval v druhej svetovej vojne a mal kontakty s britskou tajnou službou.

Robert Maxwell sa postupne stal jedným z najvplyvnejších ľudí v Británii, vlastnil mediálne impérium. Z vrcholu sa však zrútil až na dno, čo vyvrcholilo jeho smrťou po vypadnutí z vlastnej jachty, a dodnes sa nevie, či išlo o vraždu, samovraždu alebo nehodu.

„Mal neuveriteľne temnú charizmu,“ hovorí o ňom britský spisovateľ John Preston, ktorý napísal jeho biografiu. V slovenskom preklade ju pod názvom Pád: Záhada Roberta Maxwella vydáva N Press.

Čo by ste odpovedali na otázku, kto bol Robert Maxwell a prečo by si ľudia o ňom mali prečítať knihu? 

Robert Maxwell dúfal, že sa stane najväčším mediálnym magnátom, akého svet poznal. A bol veľmi blízko k tomu, aby sa mu to podarilo. Keď sa už zdalo, že tieto ambície má na dosah, rozpadli sa mu a dočkal sa tragédie a poníženia. Maxwellov život bol v mnohých aspektoch istý druh poučného príbehu o niekom, kto nikdy nemal dosť. Je to príbeh o človeku, ktorý si myslel, že utiekol pred tým, čím bol, ale ako zostarol a stal sa úspešnejším, minulosť ho čoraz viac dobiehala.

Narodil sa do chudobnej židovskej rodiny v Podkarpatskej Rusi, v meste Slatinské Doly (Solotvyno), ktoré bolo vtedy súčasťou Československa. Veľa však o svojom detstve nehovoril. Prečo? Hanbil sa za svoj pôvod? 

Bola to kombinácia viacerých vecí. Trochu sa hanbil za svoje detstvo. Maxwell bol mužom, ktorý rád zakrýval svoje stopy, schovával sa za rôzne identity. Keď mal 23 rokov, svoje meno si zmenil už štyrikrát. Keď prišiel po vojne natrvalo do Anglicka a prijal priezvisko Maxwell, bolo to sčasti preto, že neznelo židovsky (pôvodne sa volal Jan Ludvík Hoch – pozn. red.). Po vojne bol v Británii silný antisemitizmus, mal teda dôvody, prečo to urobil. Ale zároveň bol náchylný utajovať svoju identitu. Jeho minulosť bola pre neho veľmi traumatickou témou. Keď mal sedemnásť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie