Denník N

Policajt: Šup! Šup! Do pi..!

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Vlak sa už rozbieha. Leto za oknami fičí.

Pár obrázkov a scénok z mojich letných ciest po Slovensku. Stretla som rýchlych i pomalých ľudí, uvoľnené i zovreté prístupy. Levoča, ráno po ôsmej hodine, malé potraviny. Z krátkych rozhovorov medzi zákazníkmi a pánom predavačom vyrozumiem, že on sa už raz s nimi i obchodom rozlúčil a teraz je nečakane späť. „A že vraj nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky!“ komentuje svoj návrat.

Keď obsluhuje starší pár, hovorí, že neprekáža, že si vyberajú pomaly, sám je už pomalý. Vysvitne, že strávil dlhší čas v nemocnici. Dlho sa prehrabuje v bedničke s taštičkami, kým medzi makovými, lekvárovými a tvarohovými nájde tú pravú – orechovú – pre zákazníka. Mladý muž za mnou si nahlas podráždene vzdychne. Šup! Šup! Poďme! Interpretujem v duchu a nahlas hovorím, že ma pokojne môže v rade predbehnúť, neponáhľam sa. V skutočnosti sa nesmierne teším, že môžem vnímať dianie v tomto malom obchode.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie