Denník N

Týždeň v zdraví: Pomôže nový výskum liečbe rakoviny pankreasu? Môžu mať extroverti sociálnu fóbiu?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • ako môžu výsledky nového výskumu pomôcť v liečbe rakoviny pankreasu,
  •  či môže mať extrovert sociálnu fóbiu.

Rakovina pankreasu je stále strašiakom, nový výskum však sľubuje pokrok v liečbe

Začneme zostra, pretože situácia je naozaj vážna: rakovina pankreasu je jediné onkologické ochorenie, pri ktorom globálne neustále rastie úmrtnosť bez ohľadu na pohlavie. Okrem toho má karcinóm pankreasu najnižšiu mieru prežívania zo všetkých druhov rakoviny.

Odborníci už pred pár rokmi predpokladali, že ak v liečbe pankreasu nedôjde k významnejším zmenám, v roku 2030 sa stane globálne najčastejšou príčinou smrti spomedzi onkologických ochorení.

Prečo je to tak a prečo je aj naša krajina na popredných priečkach v úmrtnosti na toto ochorenie? Problém je najmä v tom, že neexistujú vo včasných štádiách signifikantné príznaky, ktoré by uľahčili diagnostiku. Rakovina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie