Denník N

K Hochholczerovej debutu a cene René

Kniha Nicol Hochholczerovej. Foto - KK Bagala
Kniha Nicol Hochholczerovej. Foto – KK Bagala

Vyjadrenie členky poroty ceny Anasoft litera k diskusii o knihe Táto izba sa nedá zjesť.

Asi niekedy na konci strednej školy mi začalo dochádzať, že som sexuálna bytosť. Moje kamarátky prišli na to isté. Obeťami našich novonadobudnutých síl boli najprv rovesníci, onedlho však aj starší páni. Nechali sa nahovoriť, aby nás pozvali na pivo a potom už mierne chytení kupovali kebaby. Bola som vtedy hlúpa? Triedna vravela, že nie. Dobré študijné výsledky, príkladné správanie, maturita bez problémov.

So staršími pánmi som flirtovala pre zábavu. Hranica bola tenká, veď ktorýkoľvek z týchto „ujkov” si mohol vypýtať prepitné. Mala by som dostatok síl na obranu? A čo tie kamarátky? Unikli všetky tejto hre bez ujmy? Mali toľko šťastia čo ja?

V škole sme nemali žiadnu sexuálnu výchovu. Školský predmet sa volal výchova k rodinnému životu a učiteľka (mimochodom, polonistka, ktorej chýbali k úväzku odpracované hodiny) nám na vyučovaní vysvetlila, čo robiť, keď máme menštruáciu. „Prikryte sa dekou,“ povedala. Toľko k téme sexuálnej výchovy. S touto školskou vedomostnou výbavou som išla ďalej na univerzitu.

Sme deti rodičov, ktorí nevedia hovoriť o sexe ani o nastavovaní hraníc. Stávame sa rodičmi, ktorí tápu, hľadajú slová a spôsob, ako sa vyjadriť. A deti v škole? Odkiaľ je to presvedčenie, že si samy poradia s témou sexuálneho násilia? Kto ich vybavil potrebnými nástrojmi? Škola? Rodičia? TikTok?

Keď vypukla diskusia okolo rozhodnutia poroty stiahnuť z nominácie na Cenu René knihu Táto izba sa nedá zjesť, celú situáciu som prerozprávala kamarátke, ktorá knihu prečítala. „To bolo o zneužívaní? Myslela som si, že išlo o vzťah.“

A skutočne, Hochholczerovej kniha sa spravidla rámcuje ako vzťah dozrievajúceho dievčaťa a dospelého muža. Podľa slovníkovej definície vzťah je „emocionálne voľný a uvedomený postoj človeka k niekomu“. Je dieťa, ktoré je obeťou sexuálneho násilia, emocionálne slobodné? Uvedomuje si, čo sa vlastne deje?

Kníhkupectvo Martinus na svojej webovej stránke inzeruje knihu takto: „Ona má dvanásť, on päťdesiat. Vzťahový kolotoč, z ktorého sa tak celkom nedá vystúpiť…“ Je „vzťahový kolotoč“ to správne pomenovanie pre sexuálne násilie? Všimnime si anotáciu na obálke knihy, ktorej autorom je Balla: „Príbeh vzťahu dospievajúceho dievčaťa k staršiemu mužovi a všetkého, čo s tým súvisí.“ Čo je to ono „všetko, čo s tým súvisí“? Vieme to nazvať? A opäť tu padá slovo vzťah.

S týmto slovom si nevedia poradiť ani odborníci, čo je zrejmé z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anasoft litera

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie