Denník N

Seriál Pam a Tommy ukazuje, ako sa zmenil náš pohľad na ženy

Lily Jamesová ako Pamela Andersonová v seriáli Pam a Tommy. Foto - Disney+
Lily Jamesová ako Pamela Andersonová v seriáli Pam a Tommy. Foto – Disney+

„Nesnažila sa nikomu zavďačiť. Hovorila ‚viete čo, som drsná sexbomba, som proti vojne, cvičím fitnes, som herečka, a keď vám to prekáža, trhnite si‘. Je niečo viac?“ opisuje seriálová Pamela Andersonová svoj vzor Jane Fondovú.

Či tieto slová niekedy naozaj vyslovila skutočná Pamela Andersonová, nevieme. Spoluprácu s tvorcami nového seriálu Pam a Tommy, ktorý sa dá vidieť na Disney+, odmietla. Nechce sa k nemu vyjadrovať a podľa ľudí zo svojho okolia nechce vidieť ani trailer. Napriek tomu, že sa toto dielo snaží ponoriť do jej pocitov viac než ktokoľvek predtým. A možno aj práve preto.

V krátkosti by sa dal dej seriálu opísať ako rozprávanie príbehu o ukradnutí intímnej nahrávky herečky Pamely Andersonovej a hudobníka Tommyho Leeho, následných dôsledkov celej kauzy a právnych ťahaníc. Scenár vychádza z textu novinárky Amandy Chicago Lewisovej v magazíne Rolling Stone z roku 2014. Lewisová hovorila priamo s Random Gauthierom, remeselníkom, ktorého tak naštvalo konanie a neplatenie Tommyho Leeho za odvedenú prácu na dome, že sa rozhodol vtedajšieho Andersonovej manžela okradnúť. Urobil to prezlečený za psa, čo je len jedna z mnohých bizarností tohto príbehu.

V trezore našiel okrem zbraní či svadobných bikín hviezdy seriálu Baywatch aj neoznačenú videokazetu s domácim videom sexu Andersonovej s Leem. Gauthier, muž s netradičnou kombináciou kariér remeselníka a príležitostného pornoherca, dokázal pochopiť potenciál práve nastupujúceho internetu a video zverejnil. Spustil tým prvý veľký škandál s únikom intímnych záberov šoubiznisovej celebrity a zároveň spôsobil množstvo problémov nielen Andersonovej, ale aj sebe samému.

To, čo by mohlo znieť ako anotácia dokumentárneho seriálu o skutočnom zločine, však tvorcovia seriálu Pam a Tommy používajú ako nosič pre omnoho širšie témy. Jednou z nich je nástup internetu s nekontrolovaným únikom a šírením osobných informácií, ktoré priniesol. V roku 1996 veľké denníky iba zakladali svoje prvé webstránky a Andersonová, Lee ani ľudia okolo nich nemali tušenie, s čím sa práve stretávajú.

Ich video bolo prvým a možno najznámejším prípadom tohto druhu. V skutočnosti však iba odštartovalo dekádu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie