Denník N

Aj so strojčekom na srdci bol Eriksen jasne najlepším v tíme. Ten Hagovi sa hodí do prestavby Manchestru United, hoci už má 30

Christian Eriksen. Foto - TASR/AP
Christian Eriksen. Foto – TASR/AP

Christian Eriksen podpísal s Manchestrom United trojročný kontrakt. Pred 13 mesiacmi ho lekári oživovali na ihrisku po srdcovom kolapse.

22. máj: Končí sa posledné kolo anglickej Premier League, v ktorom Brentford prehráva s Leedsom 1:2. Nikomu to však neprekáža. Aj Christian Eriksen vybehne v dobrej nálade na ihrisko spolu so synom a s manželkou.

Všetci si totiž spomenuli na jeden z najsilnejších momentov futbalovej histórie, ktorý mal šťastný koniec – Eriksen utrpel srdcový kolaps na Eure v júni 2021 počas zápasu s Fínskom a priamo na ihrisku ho museli oživovať.

„Brentford nad Leedsom nevyhral, ale Eriksen áno. Dokázal, že môže pokračovať v profesionálnej kariére,“ píše Simon Stone z BBC Sport.

Dánsky záložník musel po kolapse absolvovať sériu vyšetrení, na základe ktorých mu lekári voperovali defibrilátor známy pod skratkou ICD. Eriksen tvrdil, že sa cíti dobre a plánoval návrat na ihrisko, no talianska Serie A nepovoľuje hru s ICD.

Koncom minulého roka preto rozviazal spoluprácu s Interom Miláno a prišiel zdarma do anglického Brentfordu, ktorý sa potreboval v lige hlavne zachrániť.

Nováčik Premier League získal hráča svetového formátu, ktorý počas necelých šiestich mesiacov zachránil klub pred vypadnutím, zlepšil herný prejav tímu a stal sa hlavnou príčinou nadštandardných klubových ziskov. Aj novinár Stones si s odstupom času myslí, že Eriksen bol pre Brentford príliš dobrým futbalistom.

12 mesiacov po srdcovom kolapse prichádza zdarma do Manchestru United, ktorý patrí k najväčším klubom na svete. „Stále mám vysoké ambície a je toho veľa, čo ešte môžem dosiahnuť. Je to ideálne miesto na pokračovanie v mojej ceste,“ povedal Eriksen.

Od odchodu legendárneho trénera Sira Alexa Fergusona však nedokáže klub zopakovať väčší úspech. V poslednej sezóne skončil na 6. mieste a nekvalifikoval sa ani do predkola Ligy majstrov. Premier League vyhral naposledy pred deviatimi rokmi.

„Bolo by naivné myslieť si, že zmení Manchester United. Ale patrí k posilám, po ktorých klub z Old Traffordu tak veľmi túžil,“ píše Stones a dodáva, že Eriksen dokáže stále vidieť prihrávky ako málokto.

Prečo prichádza do United

Tréner Brentfordu Thomas Frank nikdy neskrýval túžbu ponechať si dánskeho záložníka, ktorého kontrakt sa mal skočiť na konci júna. Záujemcovia však neustále pribúdali a Frank pochopil, že Eriksenovi ponúknu lepšie platové podmienky spolu s vyššími ambíciami. A tie mu Brentford nedokáže poskytnúť.

Erik ten Hag, ktorý sa stal trénerom United len nedávno, pracoval v Ajaxe Amsterdam s prevažne mladšími hráčmi, ale počas pôsobenia v Holandsku pochopil, že tím potrebuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie