Denník N

Ukrajina na Tour: Rus je otvorene proti vojne, Bielorusa sme sa pre jeho dobro radšej nespýtali

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa v tomto momente pozriete na stránku Tour de France do sekcie tímov a jazdcov, pri všetkých menách uvidíte vlajku. Len pri dvoch menách vlajky chýbajú a nie je to problémom oficiálneho webu pretekov.

K Rusovi Alexandrovi Vlasovovi (Bora-Hansgrohe) a Bielorusovi Alexandrovi Riabušenkovi (Astana Kazachstan) akoby sa Medzinárodná cyklistická únia (UCI) nepriznávala, pred mesiacmi potrestala ich krajiny, nie ich samotných.

„Som rád, že ruská a bieloruská vlajka sa nezobrazujú a sú braní skôr ako členovia väčšieho tímu, nie podľa svojej národnostnej príslušnosti. To stavia do úzadia krajiny, odkiaľ sú, a do popredia sa dostávajú skôr tímy, za ktoré jazdia,“ hovorí pre Denník N lotyšský cyklista Tom Skujiņš z Trek-Segafredo.

Ešte v úvode ruskej invázie na Ukrajinu UCI zakázala štart na svojich podujatiach ruským aj bieloruským tímom, jazdcom z týchto krajín však štartovať nezakázala, keď budú súčasťou tímu z inej krajiny než týchto dvoch. Britská cyklistika tlačila na strešný orgán svetovej cyklistiky, aby pritvrdil a zakázal štartovať aj jazdcom, k tomu však dosiaľ nedošlo.

Aj preto môžu Vlasov aj Riabušenko štartovať na Tour de France. Vlasov aj ďalší jazdec ruského pôvodu Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), ktorý však na Tour neštartuje, od začiatku pomerne nahlas odsudzujú agresiu, ktorej sa dopúšťa ich krajina, Riabušenko nie.

Na ich postoje sme sa pýtali Alexandra Vlasova a jeho tímu Bora-Hansgrohe, ako aj jazdcov, ktorí s nimi zdieľajú pelotón.

Alexander Vlasov je na webe Tour de France jazdcom bez národnosti. Zdroj – letour.fr

Radšej bez tej otázky

Po diskusii s novinárskymi kolegami sme Alexandra Riabušenka pre jeho dobro radšej nekonfrontovali. Aktuálne jazdí za tím Astana Kazachstan. Akékoľvek jeho vyjadrenia proti vojne sa dá nájsť len veľmi ťažko, na internete prakticky žiadne nie sú.

Zdroje, ktoré si neželali byť menované, jeden z novinárskeho a jeden z cyklistického prostredia, nám odporučili písať o mladom rodákovi z Minska čo najmenej, pretože dôvodom jeho mlčania je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie