Denník N

Vývoj bojov (145. deň): Putin má plán a verí, že vojnu vyhrá

Vladimir Putin. Foto - tasr/ap
Vladimir Putin. Foto – tasr/ap
  • Rusi sa budú najbližšie zameriavať na Siversk a Bachmut pred Slovianskom.
  • Ruská politologička Tatiana Stanovajová opisuje, aké tri plány má v hlave Vladimir Putin.
  • Navaľného poradca Leonid Volkov odhaduje vývoj konfliktu na najbližšie mesiace.
  • Nová Lada za život syna? Bizarná reportáž ruskej televízie vo Videu dňa.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 18. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Na východnom fronte je relatívny pokoj. Čaká sa, kedy Rusi znova spustia väčšiu ofenzívu v Donbase, prípadne či Ukrajinci neprídu s rozsiahlejšou protiofenzívou pri Chersone. Inštitút pre štúdium vojny píše, že sa v tejto fáze ruská armáda bude zameriavať skôr na mestá Siversk a Bachmut ako na významnejšie mesto Sloviansk.

Za zmienku takisto stojí, že Rusi údajne stiahli niektoré lode z prístavu Sevastopoľ na Kryme do vzdialenejšieho Novorossijska. To podľa analytikov môže naznačovať, že sa boja, že Ukrajinci dostali potichu od Američanov strely ATACMS, ktoré môžu ísť do HIMARS-ov. Tieto strely majú dostrel do 300 kilometrov a Američania ich zatiaľ oficiálne odmietali Kyjivu dodať.

V tomto Vývoji bojov sa však skôr pozrieme na „big picture“. Kam konflikt smeruje a aký plán môže mať v hlave Vladimir Putin. V tomto zmysle vyšli posledné dni dva zaujímavé postrehy, s ktorými sa stotožňovali aj iní analytici.

Jeden napísal v exile žijúci najbližší poradca zatknutého ruského opozičného politika Alexandra Navaľného Leonid Volkov. Druhý postreh – čo sa deje v hlave Vladimira Putina – spísala pre New York Times ruská analytička žijúca vo Francúzsku Tatiana Stanovajová.

Začnime Stanovajovou, ktorú kolegovia nazvali jednou z najlepších ruských politologičiek. Ako píše pre New York Times, Putinove prejavy, vystúpenia a správanie sleduje dve dekády, a tak si z posledných mesiacov trúfa odhadnúť, ako zmýšľa a aký plán má ruský prezident.

Podľa nej si Vladimir Putin od mája myslí, že z dlhodobého hľadiska tento konflikt vyhrá. „Na rozdiel od prvých chaotických mesiacov teraz má jasný plán,“ píše.

Ten sa dá rozdeliť do troch bodov. Ten prvý je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Svet

Teraz najčítanejšie