Denník N

Najbohatší Ukrajinec žaluje Rusko. Kto je kráľ Donbasu Rinat Achmetov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Oceliareň Azovstaľ sa stala jedným zo symbolov odporu voči ruskej armáde. Ukrajinskí vojaci v nej pred pádom Mariupola odolávali vyše osemdesiat dní, počas ktorých vyčerpali značnú časť nepriateľských jednotiek.

Tento obrovský industriálny komplex patril pred vojnou medzi najvýznamnejších zamestnávateľov v celom regióne. Ročne produkoval viac než štyri milióny ton ocele, ktorá tvorila zhruba štyri percentá celého ukrajinského exportu.

Jeho vlastník Rinat Achmetov povedal, že „ruské zločiny proti Ukrajine“ nemôže nechať len tak. Koncom júna spolu s „najlepšími ukrajinskými a americkými právnikmi“ zažaloval Rusko pre porušenie jeho vlastníckych práv na Európskom súde pre ľudské práva a žiada od neho miliardové investície.

Minulý týždeň upútal pozornosť vyhlásením, že ukončuje podnikateľské aktivity s médiami a jeho televízia sa dobrovoľne vzdá licencie.

„Nie som oligarchom a ani ním nikdy nebudem,“ uviedol.

Toto tvrdenie je však minimálne sporné. „Achmetov je oligarchom v pravom slova zmysle, v porovnaní so Slovenskom či Českom možno ešte divokejší,“ hovorí pre Denník N analytik Michal Lebduška z českej Asociácie pre medzinárodné otázky.

Achmatov je najbohatší Ukrajinec a už roky aj jeden z najvplyvnejších ľudí v krajine. Kto to je, ako sa dostal k miliardovému majetku a prečo ho niektorí obviňujú z hry na obe strany?

Kľúčové boli dve vraždy

Achmetov – jeden z najvplyvnejších ľudí na celej Ukrajine – má podľa Lebdušku „korene v organizovanom zločine“.

Zlomovým okamihom, keď sa podľa experta stal „neohrozeným kráľom Donbasu“, bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie