Denník N

Procházka aj Matovič by Ficove zľavy zachovali, čo ďalší politici? (anketa)

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Bezplatné vlaky oslávia 17. novembra prvé narodeniny. Politici hovoria, ako by s nimi naložili po voľbách.

Vari každý, kto za posledný rok cestoval slovenskými vlakmi, si na bezplatné cestovanie študentov a dôchodcov urobil názor. Pasažieri, ktorí na bezplatné cestovanie majú nárok, vďaka nemu šetria a cestujú viac než predtým. Ostatní si zase zvykli priplácať za miestenky alebo riskovať státie v uličke.

Spýtali sme politikov, čo si o týchto zľavách myslia.

  1. Pomohli bezplatné vlaky krajine alebo skôr uškodili?
  2. Ak by ste boli po voľbách vo vláde, ponechali by ste tieto zľavy v platnosti?

 

238_largeJana Kiššová, podpredsedníčka SaS

1. Bezplatné vlaky určite nepomohli. Je to nesystémové a nespravodlivé opatrenie, všetci daňoví poplatníci sa skladajú na vybranú skupinu ľudí. Navyše sa naši daňoví poplatníci neskladajú len našim občanom, ale aj zahraničným.

2. Nie, tieto zľavy by sme neponechali. Presadzujeme riešenia, vďaka ktorým by ľudia radšej mali peniaze na kúpenie si lístku, ako by ho mali dostávať len niektorí zadarmo od štátu.

 

Andrej Danko SNSAndrej Danko, predseda SNS

1. Všetko, čo pomôže občanom Slovenska a šetrí ich peňaženky, pomáha Slovensku.

2. SNS podporí vždy všetko sociálne.

 

Radoslav ProcházkaRadoslav Procházka, Sieť

1. Bezplatné vlaky pomohli významnej časti študentov a dôchodcov. Študenti ušetrili a mnohí dôchodcovia si dopriali cestu, na ktorú by si inak netrúfli.

S dvoma staršími dámami zo Starej Turej som to vo vlaku preberal veľmi podrobne a boli úprimne vďačné za možnosť vybrať sa do Bratislavy a pozrieť starú kamarátku. Inak by zostali doma, aj štyri eurá sú pre ne peniaz.

2. Áno, ponechali.

 

Ján Fige¾ odchod Radoslav Procházka odchodJán Figeľ, predseda KDH

1. Populizmus ešte nikdy žiadnej krajine nepomohol. Robert Fico sa sám označil za majstra populizmu. Toto opatrenie ničí konkurenciu a to vedie vždy k úpadku úrovne cestovania. Sme za to, aby sa študentom, seniorom alebo aj sociálne odkázaným ľuďom v cestovaní pomohlo, ale dať niečo plošne zadarmo je väčšinou to najdrahšie opatrenie pre spoločnosť ako celok.

2. Nebudeme plošne rušiť sociálne opatrenia, ale budeme ich vylepšovať a robiť spravodlivými. Myslíme si, že seniori a sociálne odkázaní ľudia by mali mať aj zvýhodnené cestovanie. Považujeme však za nespravodlivé, aby toto opatrenie zneužívali ľudia, ktorí na to odkázaní nie sú, lebo týmto odčerpávajú finančné zdroje, ktoré by sa mohli použiť na dôchodky, pre učiteľov, zdravotné sestry alebo sociálne odkázaných ľudí.

 

rsz_matovicIgor Matovič, predseda OĽaNO

1. Pomohli vyťaženiu veľakrát poloprázdnych vlakov. Vždy lepšie, ak majú študenti vlaky zadarmo, ako keby peniaze mal rozkradnúť Fico a jeho banda zlodejov.

2. Áno, ponechali. Prípadne by sme túto výhodu rozšírili aj na autobusovú dopravu z obcí a miest, kde žiadne koľaje nemajú alebo im zostali po vlakoch len koľajnice.

 

73014-most-hid-clanokMatej Kováč, hovorca Most-Híd

1. Nemyslíme si, že to bolo správne rozhodnutie. Vlaky zadarmo neboli ani pred rokom 1989 a je zrejmé, že na prevádzku sa musia poskladať všetci občania cez zvýšené dane či odvody. Navyše vláda vytvorila z ľudí, ktorí nemajú v obci vlak, ale len autobus, občanov druhej kategórie.

2. Jednoznačne by sme zaviedli adresnosť tohto opatrenia pre sociálne odkázaných, aby sa pomáhalo tým, ktorí to skutočne potrebujú, nie nemeckým alebo rakúskym dôchodcom. Napríklad pre študentov by toto opatrenie platilo len na trase medzi bydliskom a školou.

 

smer3Strana Smer

Nevyjadrila sa.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie