Denník N

Letné čítanie na pokračovanie (audioukážky z kníh)

Ilustračné foto - N
Ilustračné foto – N

Ukážky z nových aj zo starších kníh z knižnej edície Denníka N si môžete vypočuť aj vo forme podcastov, ktoré teraz nájdete prehľadne na jednom mieste.

Martin Milan Šimečka: Telesná výchova

Ľahká kniha o vášnivej ceste k hraniciam výkonnosti vlastného tela a k ich poznaniu, spojenej s rozkošou a trápením pri ustavičnom dokazovaní správneho výkladu seba samého. Šimečka ju napísal počas svojho pobytu na samote na Muránskej planine a vychádzal z predpokladu, že máloktorý spisovateľ má takú bláznivú telesnú históriu ako on a že máloktorý celoživotný športovec sa stane spisovateľom. Kto iný by mal napísať knihu o tele a mysli? O princípe neistoty, o kontraintuícii pohybu pri tenise či kraule, o starnutí, o kráse cvalu, ale aj hlivenia?

Michal Diviak: Bujón v šumienke 

Populárna kniha horských poviedok od horolezca, turistu, cyklistu, skialpinistu a lesníka Michala Diviaka vyšla počas deviatich rokov už tretí raz doplnená o dosiaľ nevydanú poviedku. Po svete totiž behajú aj takí chalani a baby, ktorí nikdy nevylezú osmičkovú cestu, nikdy nezlyžujú Krčmarák a nikdy nezabehnú maratón. Len milujú prírodu, hory a dobrodružstvo.

Jodi Kantor a Megan Twohey: Stalo sa to aj mne

Americké reportérky Jodi Kantor a Megan Twohey, ktoré v roku 2018 získali prestížnu Pulitzerovu cenu, prinášajú rozprávanie o sexuálnom obťažovaní v šoubiznise, ktoré pomohlo naštartovať celosvetové hnutie #MeToo.

Vypočujte si ukážky z knihy Stalo sa to aj mne:

Eliot Brown a Maureen Farrell: Kult WE a veľké precitnutie zo startupového ošiaľu

Nahliadnite do zákulisia firmy WeWork v podaní novinárov, ktorí odhalili škandalózne praktiky jeho bezškrupulózneho zakladateľa trpiaceho grandióznym sebaklamom.

Štefan Bugan: Majstri sveta: vzostup, vrchol a pád slovenského hokeja

Titul majstrov sveta v ľadovom hokeji z roku 2002 spojil ľudí na Slovensku tak ako máloktorý iný moment v športovej histórii. Po dvadsiatich rokoch sa už dá hovoriť nielen o spôsobe, akým sme vyhrali, ale aj o dôvode, prečo sa to stalo práve vtedy, prečo sa neskôr hokeju nedarilo a čo treba urobiť pre to, aby príbeh slovenského hokeja úspešne pokračoval.

Petr Koubský: Stručné dejiny Ukrajiny

Šesťdielny seriál o dejinách Ukrajiny, ktorý pomáha pochopiť, čo a prečo sa tam deje a ako si účastníci konfliktu vysvetľujú svoj svet a sami seba. Petr Koubský vo svojom epose o dejinách nezabúda na Chruščova, Banderu, Tarasa Ševčenka ani na Bohdana Chmeľnyckého.

Vypočujte si kapitoly z knihy Stručné dejiny Ukrajiny:

Tomáš Forró: Donbas. Svadobný apartmán v hoteli Vojna

Tomáš Forró si získal dôveru ľudí z oboch bojujúcich strán v ukrajinskom Donbase. Vzali ho k sebe, do zákopov aj do bytov, aby s nimi prežíval bombardovanie, a oni mu za to rozprávali svoje osudy. Vďaka tejto knihe máme možnosť pochopiť, prečo a za akých okolností vznikol konflikt, ktorý v týchto dňoch eskaluje.

Vypočujte si ukážky z knihy Donbas:

Dave Grohl: Rozprávač

Kniha Rozprávač je zbierkou zážitkov z rôznych období života Dava Grohla a ponúka čosi unikátne – skutočný, drsný a úprimný obraz výnimočného života, ktorý sa skladá z obyčajných momentov.

Vypočujte si ukážky z knihy Rozprávač:

Elizabeth Kolbert: Šieste vymieranie: Neprirodzený príbeh

Exkurzia do histórie našej planéty, ktorá bola svedkom piatich hromadných vyhynutí. V prebiehajúcom šiestom Elizabeth Kolbert skúma, akú úlohu človek zohral pri drastickej klimatickej zmene, ktorá ohrozuje vyhubenie ďalších dvadsiatich až päťdesiatich druhov rastlín a živočíchov vrátane ľudstva.

Miloslav Szabó: Potraty. Dejiny slovenských kultúrnych vojen od Hlinku po Kuffu

Kam až siahajú korene kultúrnych vojen dneška a prečo sa vedú predovšetkým o prípustnosť umelého prerušenia tehotenstva? Čo hovorili o potratoch ľudáci, čo chudobné robotníčky a čo komunistický režim? Kniha historika Miloslava Szabóa prináša autentické dobové svedectvá a ukazuje, že dnešné spory o interrupcie nemožno oddeliť od polemík, ktoré sa tiahli celým 20. storočím.

Vypočujte si ukážky z knihy Potraty:

Juraj Čokyna: A okraje máš kde?

Kniha do hĺbky skúma príčiny zlyhaní znevýhodnených detí, ich rodičov, učiteľov, ale aj štátu a prináša aj riešenia. Jej autor Juraj Čokyna nie je vedec ani dlhoročný učiteľ, školstvo je však preňho životným poslaním a snaží sa do tejto problematiky hlboko preniknúť.

Vypočujte si ukážky z knihy A okraje máš kde?:

Shankar Vedantam a Bill Mesler: Užitočné ilúzie. O moci a paradoxe mozgu, ktorý klame sám seba

Sebaklam spôsobuje ohromné škody nielen človeku, ale aj spoločnosti a našej planéte. Ak je však taký škodlivý, prečo je ním presiaknuté všetko, čo robíme? Ak pochopíme, ako funguje sebaklam, dokážeme porozumieť, prečo niektorí ľudia žijú dlhšie než ostatní, prečo sa zamilovanosť u niektorých párov nevytráca ani po rokoch alebo prečo sú niektoré krajiny stálejšie, kým iné sa trieštia a rozpadajú.

Margaret MacMillan: Vojna. Ako nás formoval konflikt

Je mier iba anomáliou? Autorka Margaret MacMillan ponúka provokatívnu perspektívu založenú na tvrdení, že vojna predstavuje elementárnu súčasť ľudského bytia.

Benjamin Carter Hett: Nacistická hrozba. Hitler, Churchill, Roosevelt, Stalin a cesta k vojne

Panoramatické rozprávanie o rokoch predchádzajúcich druhú svetovú vojnu – príbeh krízy demokracie, rasových konfliktov a príliš pomalého rozoznávania zla – dokáže hlboko zarezonovať aj v našich časoch.

Bradley Hope a Justin Scheck: Krv a ropa. Neľútostná honba Muhammada bin Salmána za globálnou mocou

Čo sa stane, ak sa neobmedzená moc spojí s neobmedzeným kapitálom? Investigatívni reportéri denníka The Wall Street Journal prinášajú nevšedný pohľad na to, ako funguje najmocnejšia kráľovská rodina na svete, a opisujú, ako z boja o nástupníctvo vzišiel charizmatický, no nemilosrdný saudskoarabský korunný princ.

Rutger Bregman: Utópia pre realistov. Ako vytvoriť ideálny svet

Každý významný míľnik civilizácie – od ukončenia otroctva až k počiatkom demokracie – sa považoval za utopickú fantáziu. Bregmanova kniha ukazuje, že nové utopické myšlienky, ako skoncovanie s chudobou a zavedenie pätnásťhodinového pracovného týždňa, sa môžu uskutočniť ešte počas nášho života.

David Brown: Umenie obchodných vojen. Cenné lekcie z dejín biznisu

Umenie obchodných vojen je kompiláciou postrehov z najväčších obchodných sporov v dejinách. Necháva sa inšpirovať učením obsiahnutým v knihe Umenie vojny, ktorej autorom je legendárny čínsky generál Sun-c‘, a zároveň populárnym podcastom Business Wars.

Tom Vanderbilt: Začíname. Nikdy nie je neskoro naučiť sa niečo nové

Prečo sa v dospelosti prestávame snažiť získať nové zručnosti? Máme strach, že zlyháme? Zabudli sme, akú radosť nám prináša, keď sa niečo musíme naučiť od úplného začiatku? Alebo máme skôr pocit, že starého psa novým kúskom nenaučíme? Kniha Začíname je úžasnou cestou skúmania plastickosti mozgu a dokazuje, že nikdy nie je neskoro začať.

Helen Lewis: Problémové ženy. Dejiny feminizmu v 11 bojoch

Aká je to problémová žena? Problémová znamená v prvom rade komplikovaná a táto kniha je plná komplikovaných žien. Zoznámite sa v nej so ženami, ktorých názory sú pre dnešné feministky a feministov ťažko stráviteľné.

Tim Harford: Ako spočítať svet

Štatistík sú plné noviny, sociálne siete aj naše bežné konverzácie, pretože čísla nám pomáhajú rozprávať príbehy a vysvetľovať svet okolo nás. Zároveň sme ich však nikdy nespochybňovali tak často ako dnes. Tim Harford nás prevedie hlbinami sveta dezinformácií, zahmlievania, zlých výskumov a nesprávnych pohnútok, aby sme uvideli krásu tých dát, ktoré nám naozaj pomáhajú.

Graham Lewton: Kniha, ktorá vám možno zachráni život

Zabudnite na divoké diéty a fitnes programy. Graham Lawton oddeľuje dojmy od pojmov a na základe najnovších vedeckých výskumov ponúka pravdu o diétach a stravovaní, o drogách, desaťtisíc krokoch denne, slanine, počítaní kalórií, káve, mliečnych výrobkoch, spánku, vláknine, „opiciach“, soli, cukre a o mnohom ďalšom.

Julia Ebner: Do tmy. Tajný život extrémistov

Kniha predstavuje vzrušujúcu cestu do najtemnejších zákutí extrémistickej mysle. Autorka si osvojila päť rôznych identít a pripojila sa k viac ako desiatke extrémistických skupín naprieč celým ideologickým spektrom.

Fareed Zakaria: Desať ponaučení pre postpandemický svet

Zakaria prostredníctvom desiatich „ponaučení“, ktoré sa týkajú takých tém, ako sú prírodné a biologické riziká, nástup „digitálneho života“ či rodiaci sa bipolárny svetový poriadok, vytvára priestor na premýšľanie nad dlhodobými dosahmi covidu-19.

Milan M. Šimečka: Medzi Slovákmi. Stručné dejiny ľahostajnosti od Dubčeka k Ficovi alebo ako som sa stal vlastencom

Je možné milovať krajinu, ktorá vás zavrhne len preto, lebo chcete žiť slobodne? A čo vlastne určuje váš vzťah k spoločnosti? Šimečka vo svojej knihe prejavuje lásku k Slovensku tým najlepším možným spôsobom – je k nemu kritický. Jeho vzťah totiž neurčujú štátne hranice, národné piesne či trepotajúce vlajky, ale pocit zodpovednosti.

Vypočujte si ukážky z knihy Medzi Slovákmi:

Ed. Eva-Maria Schnurr: Kresťanstvo. Dejiny náboženstva, ktoré zmenilo svet

Historická identita Európy je spätá s kresťanstvom, ktoré výrazne ovplyvnilo jej myslenie, hodnoty a kultúru. Táto kniha ponúka rôzne pohľady na viac než dvetisíc rokov trvajúce dejiny náboženstva, ktoré zmenilo svet.

Benjamin Carter Hett: Ako umiera demokracia. Hitlerov nástup k moci a úpadok Weimarskej republiky

Prečo bol rozklad demokracie v Nemecku 30. rokov 20. storočia taký rýchly a taký absolútny? Ako mohla demokratická vláda dopustiť, aby sa Adolf Hitler dostal k moci? V strhujúcej správe o zlyhaniach hlavných predstaviteľov Weimarskej republiky a o náraste vplyvu nacistov autor ponúka odpovede na tieto a ďalšie otázky.

Katharina Nocun, Pia Lamberty: Falšovaná pravda

Konšpiračné teórie sa šíria rýchlosťou blesku nielen na internete a už dlhší čas nepatria medzi žiadne okrajové fenomény. Bežní ľudia sa prostredníctvom nich radikalizujú a prestávajú dôverovať demokracii. Akú úlohu majú v tomto procese nové médiá? Ako rýchlo sa z každého z nás môže stať konšpiračný teoretik? A ako vieme prekrúcanie faktov odhaliť a ochrániť sa pred manipuláciou verejnej mienky?

Vypočujte si ukážku z knihy Falšovaná pravda

Ján Markoš: Sila rozumu v bláznivej dobe

Bestseller knižnej edície Denníka N ponúka odpovede na množstvo otázok týkajúcich sa kritického myslenia, ale aj hutný súhrn nápadov a stratégií, ako ho využívať v každodennom živote. Ján Markoš je vzdelaním filozof a teológ a profesiou šachový veľmajster. Jeho široký záber a schopnosť ísť do hĺbky umožňuje v knihe podnetné exkurzy do oblastí vedy, náboženstva aj umenia.

Vypočujte si ukážky z knihy Sila rozumu v bláznivej dobe:

Rutger Bregman: Ľudskosť, optimistická história človeka

Ľudia sú vraj vo svojej prirodzenosti sebeckí a poháňa ich v prvom rade vlastný záujem. Bestseller Rutgera Bregmana ponúka nový pohľad na uplynulých 200 000 rokov ľudských dejín a snaží sa dokázať, že sme od prírody prívetiví, že sme zameraní viac na spoluprácu ako na konkurenciu a že sme náchylní si navzájom skôr dôverovať než neveriť.

Michal Červený – Matej Tóth: Odchýlka

Príbeh o víťazstvách a prehrách najrýchlejšieho chodca na svete, o jeho ceste na vrchol, o fyzických útrapách, o traume z obvinenia, že bol nepoctivý. S Matejom Tóthom prežijete všetky jeho kľúčové preteky, ako keby ste ich prežívali na vlastnej koži.

Veronika Prušová, Marián Leško: Harabin

Kniha podrobne mapuje život a kariéru dvojnásobného šéfa Najvyššieho súdu, ministra spravodlivosti a prezidentského kandidáta Štefana Harabina. Kniha umožní čitateľovi pochopiť, čo Harabin znamenal pre slovenskú justíciu, ale aj to, čo možno čakať od jeho budúceho pôsobenia v politike.

Fedor Gál: Ešte raz a naposledy; Koniec príbehu (Rozhovory s Karolom Sudorom)

Fedor Gál patrí k najznámejším intelektuálom na Slovensku a v Česku, ktorý sa už desaťročia razantne vyjadruje k veciam verejným. Takmer tristostranová kniha rozhovorov s množstvom archívnych fotografií je o celom jeho živote a on sám ju označil ako svoj testament s tým, že je čas posunúť štafetu iným.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Iné podcasty Denníka N

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie