Denník N

Školský týždeň – letný špeciál: Do letnej školy chodí menej detí ako vlani a iba tri stovky detí z Ukrajiny

 Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

Aj počas tohtoročných letných prázdnin sa budú môcť organizovať letné školy. Po prvý raz ich štát systémovo podporil pred dvoma rokmi a pokračoval v tom aj v minulom roku. Išlo o reakciu na zatvorenie škôl v dôsledku pandémie covidu-19 a hlavným cieľom letných škôl malo byť zmiernenie negatívneho dosahu dištančného vyučovania na vzdelávacie výsledky žiakov a žiačok.

Pandémia v tomto školskom roku postupne ustúpila a aj k zatváraniu škôl dochádzalo v menšej miere. Aktuálne tak letné školy nereagujú bezprostredne len na dosahy pandémie, majú za cieľ vo všeobecnosti vyrovnať rozdiely vo vedomostiach a zručnostiach žiakov a žiačok. Zvlášť sa spomína podpora detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, ako aj začlenenie detí, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine.

Skúsme sa teda pozrieť, čo sa dá od tohtoročných letných škôl očakávať.

V minulosti sme upozorňovali, že letné školy môžu fungovať ako kompenzačné opatrenie len za istých podmienok. Predovšetkým by mali trvať niekoľko týždňov. Napríklad na základe analýzy dlhoročného amerického programu The National Summer Learning Project sa odporúča minimálne päť, ideálne však šesť týždňov. Letné školy by sa mali intenzívne zameriavať na vzdelávaciu zložku.

Ani v tomto roku sa však nepodarilo dostatočne upraviť organizáciu letných škôl. V predchádzajúcich rokoch trval jeden cyklus letnej školy na Slovensku len týždeň (5 dní), v tomto roku sa trvanie jedného cyklu predĺžilo na dva týždne (10 dní).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie