Denník N

300 slov z Tour: Víťazstvo venoval bratovi. Životný úspech reklamného jazdca poznačila smutná spomienka

Víťaz Hugo Houle. Foto - TASR/AP
Víťaz Hugo Houle. Foto – TASR/AP

Víťazom 16. etapy Tour de France sa stal Kanaďan Hugo Houle.

Jasným, no prekvapivým hrdinom sa stal kanadský pretekár Hugo Houle, keď zvíťazil v náročnej pyrenejskej etape. Pre krajinu ide o historický úspech – etapu na slávnej Tour naposledy ovládol Kanaďan v roku 1988, a to Steven Bauer.

Bauer je dnes športovým riaditeľom kanadského tímu Israel–Premier Tech a triumf svojho jazdca sledoval zo sprievodného vozidla.

„Hugo Houle je v posledných rokoch reklamným jazdcom spoločnosti Premier Tech. Je to kanadská firma, takže chce mať v tíme Kanaďanov,“ vysvetľuje expert RTVS Lukáš Timko.

Houle patrí skôr k pomocníkom a špecialistom na úniky, ktorí prezentujú značku v rovinatých etapách, ale neútočia na výhru. 30-ročný Houle nikdy predtým etapu nevyhral. Ani na Tour, ani na iných významných pretekoch.

„Väčšinou na Tour víťazia pretekári, ktorí majú za sebou 20 alebo 30 etapových víťazstiev. On to dokázal v takejto ťažkej pyrenejskej etape, takže je neuveriteľné, aký dobrý deň mal,“ povedal Timko.

Bývalý jazdec Peter Velits vidí za výsledkom skutočnosť, že preteky sú v treťom týždni a pelotón je unavený: „Teraz sa vynoria pretekári, pri ktorých by sme nepredpokladali, že dokážu takú náročnú etapu zvládnuť. No výkon, ktorý predviedol, bol úžasný.“

Kanadský úspech má však ešte jednu, aj keď smutnejšiu rovinu. Houle prišiel do cieľa v slzách a do kamery vravel,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie