Denník N

Klimatológ Faško o klimatickej zmene: Nevidím to dobre. Takéto sucho na Slovensku ešte nebolo

Klimatológ Pavol Faško pracuje v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ). Foto N – Tomáš Benedikovič
Klimatológ Pavol Faško pracuje v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ). Foto N – Tomáš Benedikovič

Toto sucho je výnimočné, lebo sa momentálne vyskytuje na takmer celom území Slovenska a trvá dlho, keďže sa prejavuje už štvrté ročné obdobie po sebe, vraví klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ.

Slovensku chýbajú zrážky, ktoré by mali dlhodobejší charakter – voda zo zrážok pri búrke sa nevsiakne a odtečie po zemskom povrchu alebo sa vyparí, ak je čoskoro teplo. „Také zrážky veľmi nepomohli rastlinám a už vôbec nemali vplyv na to, aby sa podporila hladina podzemnej vody,“ vraví klimatológ Pavol Faško.

Podľa neho sa čoraz častejšie budeme dostávať do situácie, že úroda bude menšia ako očakávaná. Odborník zo SHMÚ vysvetľuje, že najzraniteľnejším územím, čo sa týka sucha, je juh stredného Slovenska.

Aký je aktuálny stav sucha na Slovensku?

Aktuálny stav je pre Slovensko dosť netypický, lebo sucho sa prejavuje takmer na celom území. Existujú regióny, kde je mimoriadne až extrémne sucho, a aj také regióny, kde stav síce nie je až taký nepriaznivý, ale aj v nich je sucho. Na Slovensku bývali v minulosti oblasti, ktoré z času na čas trpeli suchom, ale boli územne ohraničené. Zato teraz má sucho takmer absolútnu celoslovenskú platnosť.

Keď sa na Slovensku pred niekoľkými desaťročiami v nejakom regióne vyskytlo sucho, časovo bolo obmedzené. To znamená, že sa vyskytovalo v istom období. Ale teraz sa prejavuje už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Rozhovory

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie