Denník N

Hegerov poradca Štulajter: Politická kultúra nevyzerá tak, že hovoríte o psychických poruchách koaličného partnera

Ivan Štulajter. Foto N - Vladimír Šimíček
Ivan Štulajter. Foto N – Vladimír Šimíček

SaS sa v aktuálnej vládnej kríze nespráva fér, Matovičov balíček je len zámienka, vraví mediálny poradca premiéra Ivan Štulajter.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ivan Štulajter (59) je bývalý novinár a komentátor SME, spisovateľ, dnes mediálny poradca premiéra Eduarda Hegera. Predtým osem rokov pracoval pre SaS. V rozhovore hovorí:

  • prečo nepovažuje postup SaS pri Matovičovom balíčku za férový,
  • či je možné, že Matoviča nakoniec odvolá parlament,
  • či by Eduard Heger viedol vládu podporovanú tarabovcami,
  • prečo on sám rodinný balíček kritizoval
  • a kde Sulík pri kritike Matoviča prekračuje hranice.

Bolo nevyhnutné, aby situácia v koalícii dospela tam, kam dospela?

Nevyhnutné to nebolo, nevidím historickú ani inú zákonitosť, ktorou muselo dôjsť k takejto kolízii. Ale myslím si, že vzhľadom na typ komunikácie, ktorú zvolili obaja hlavní aktéri, teda Richard Sulík a Igor Matovič, to smerovalo ku konfliktu. Boli to veľmi osobné útoky a to v politike nikdy nie je dobrá vec, ak chceme riešiť problémy. Komentátori, pozorovatelia a analytici dlhodobo vyčítajú slovenskej politike, že je v nej nízka politická kultúra. To má teraz priame dôsledky.

V akom zmysle?

Nízka politická kultúra komplikuje možnosť riešiť politické konflikty civilizovaným spôsobom, v zmysle verejného záujmu. Keď sa v politickej komunikácii používa hrubý jazyk, osobný útok, osočovanie a argumenty ad hominem, potom to má takéto následky. Politici spolu nevedia ďalej komunikovať, majú voči sebe odpor a animozity. Toto do veľkej miery ovplyvňuje koalíciu a vyústilo to aj do dnešnej koaličnej krízy.

Video: Ivan Štulajter: Je možné, že Matovič na jeseň skončí
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Je to len komunikačná vec alebo ide aj o formu, spôsob vládnutia či presadzovania vlastnej agendy?

Slušná a korektná komunikácia je základným predpokladom na to, aby sa ľudia vzájomne počúvali. Ak sa osočujú, jeden prestane počúvať argumenty toho druhého a jeho jediným cieľom je poraziť ho. Je to už situácia „kto z koho“. Myslím si, že práve to v koalícii nastalo. Ide o názorný príklad, do akej slepej uličky vedie politická nezrelosť a absencia politickej kultúry.

Nie je to trochu smutné, že za nezrelých politikov označujeme ľudí, ktorí sú v politike už dvanásť rokov?

Je to jeden z paradoxov slovenskej politiky. No treba povedať, že títo politici

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Matovičov balíček

OĽaNO

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie