Denník N

Vývoj bojov (147. deň): Cieľom Rusov už nie je iba Donbas. Geografia sa zmenila, povedal Lavrov

Ruská raketa v stredu zabila 13-ročného chlapca, ktorý stál na autobusovej zastávke. Jeho otec pri mŕtvom synovi dve hodiny sedel a držal ho za ruku. Foto - TASR/AP
Ruská raketa v stredu zabila 13-ročného chlapca, ktorý stál na autobusovej zastávke. Jeho otec pri mŕtvom synovi dve hodiny sedel a držal ho za ruku. Foto – TASR/AP
  • Rusko v Donbase bojuje momentálne len o menšie dediny, nevyšla mu snaha o obsadenie dôležitej elektrárne.
  • Ukrajinci zničili Rusom drahý radar a Američania im sľúbili ďalšie 4 HIMARS-y.
  • Sergej Lavrov povedal, že cieľom Ruska už nie je len Donecká a Luhanská oblasť, ale aj Cherson a Zaporižžia. Podľa analytikov si Rusi pripravujú pôdu na referendum o pripojení týchto oblastí k Rusku.
  • Správy o chystanom referende majú aj americké tajné služby. Ako dátum sa spomína 11. september, pretože vtedy budú v Rusku miestne voľby.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 20. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Rusko sa snaží pokračovať v obnovenej ofenzíve v Donbase. Západní analytici sú však skeptickí, či sa Rusom podarí dosiahnuť svoj hlavný cieľ v tejto oblasti, ktorým je mesto Sloviansk. Ako píše Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ruské jednotky bojujú hlavne o malé a neveľmi dôležité dediny. Neobsadili zatiaľ Siversk ani sa nepokúsili o priamy útok na Bachmut.

Podľa Ukrajincov im nevyšla ani snaha obsadiť územie okolo druhej najväčšej tepelnej elektrárne na Ukrajine Vuhlehirska asi 27 kilometrov od Bachmutu.

Ukrajina medzitým stupňuje útoky na južnom, chersonskom fronte, kde sa očakáva výraznejšia protiofenzíva. Prezident Volodymyr Zelenskyj potrebuje ukázať, že Ukrajina môže túto vojnu vyhrať a Rusov vyhnať. Zatiaľ sa im podarilo oslobodiť v regióne vyše 40 dedín.

Antonivský most cez rieku Dnipro v Chersone nebol jediný dôležitý cieľ, ktorý Ukrajinci posledné dni zasiahli v tejto oblasti. V utorok tu zostrelili aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Svet

Teraz najčítanejšie