Denník N

V práci skúma ľudské telo, potom s cukrovkou cvičí silový trojboj. Absolútne nesúhlasí, že sa s ňou nedá žiť aktívne

Ľudmila Oreská. Foto N - Pavel Bielik
Ľudmila Oreská. Foto N – Pavel Bielik

Pacienti si nemôžu myslieť, že vinou diabetu sa nedá žiť aktívne. „Absolútne s tým súhlasím,“ vraví odborníčka Ľudmila Oreská.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak sa po diagnostike diabetu obávate, že už nikdy nebudete športovať, máme pre vás dobré správy.

„Aj keď si diabetes vyžaduje prísny každodenný manažment, nemusí pre človeka predstavovať výrazné obmedzenia,” vysvetľuje športová vedkyňa Ľudmila Oreská z FTVŠ na UK. Diabetes má odmalička a vždy patrila k aktívnym deťom.

Človek s diabetom sa môže podľa odborníčky naplno venovať svojim koníčkom, ale musí sa naučiť, ako tieto dve veci skombinovať. „Silový trojboj trénujem rok a iba raz sa mi stalo, že by som nemohla cvičiť pre hypoglykémiu. A aj vtedy bol dôvod to, že som v danom dni mierne zanedbala manažment.”

Šport môže pri liečbe cukrovky dokonca prinášať niekoľko priaznivých účinkov a zlepšiť aj celkový zdravotný stav človeka. S odborníčkou sa v podcaste Športová veda rozprávame, ako sa naučila žiť s diabetom, pri akých hodnotách športovať a čo hovoria najnovšie údaje o vplyve silového tréningu na diabetes.

Na konci článku uvádzame aj tabuľku odporúčaných aktivít pri konkrétnych hodnotách cukru v krvi.

V článku sa dočítate:

  • ako si vybrať vhodný šport pri cukrovke;
  • čo si pribaliť, keď idem športovať;
  • či je silový tréning riziko;
  • čo nám prezradia referenčné hodnoty.

Slovník pri cukrovke

Glykémia – hladina cukru v krvi

Hyperglykémia – vysoká hladina cukru v krvi

Hypoglykémia – nízka hladina cukru v krvi

Inzulín – hormón, ktorý sa tvorí v pankrease a riadi metabolizmus glukózy v krvi

Nič vážnejšie sa mi nestalo

„Mám diabetes od veľmi skorého veku, takže som si to nikdy veľmi neuvedomovala. Vždy som bola akčné dieťa, ktoré pobehuje, lozí, bicykluje. Diabetes sa stal pre mňa z pohľadu športu skôr životným štýlom, ktorému som sa musela prispôsobiť, než chorobou, ktorá by mi bránila žiť normálne,” vraví Oreská.

Diabetes nikdy nepovažovala za obmedzenie, ale v priebehu aktívneho spôsobu života sa občas vyskytol problém súvisiaci s nízkou hladinou cukru počas tréningu. „Vtedy to treba, samozrejme, riešiť, no nikdy sa mi našťastie nič vážnejšie nestalo,“ vysvetľuje.

Od siedmich rokov hrávala basketbal, na základnej škole navštevovala športovú triedu. Basketbal ju držal až do vysokej školy a teraz sa venuje silovému trojboju.

Musela si zvyknúť hlavne na to, že ide o iný typ športu ako basketbal: „Sú to tréningy v posilňovni 3-krát do týždňa s činkami,“ hovorí Oreská, ktorá sa snaží športovať 4- až 5-krát do týždňa.

Vrcholový šport tiež pozná niekoľko známych mien, ktoré to v kariére dotiahli ďaleko a záťaž zvládajú napriek svojmu hendikepu. Patrí k nim napríklad bývalá tenistka Billie Jean Kingová, futbalový obranca Realu Madrid Nacho Fernandez alebo hokejista NHL Kaapo Kakko.

Kakko dokonca v roku 2019 pred draftom NHL povedal, že ho diabetes v zápasoch nijako neovplyvňuje a vôbec nad svojím hendikepom nepremýšľa. Je také niečo vôbec možné? Hráč NHL zápasí okrem vysokej hernej záťaže s náročným cestovaním naprieč časovými pásmami, ale aj s tlakom a so stresom zo strany fanúšikov a médií.

„Pokiaľ má okolo seba tím ľudí, ktorý sa oňho stará, a on sám pristupuje k ochoreniu zodpovedne, nemusí to predstavovať väčší problém,“ vraví Oreská, podľa ktorej nemusí ísť o prehnané tvrdenie.

„Poznám aj trojbojárov diabetikov, ktorí sú mi inšpiráciou. Nemám pocit, že by ich niečo veľmi obmedzovalo,“ hovorí, „existuje aj úspešný profesionálny cyklistický tím Novo Nordisk zložený iba z jazdcov, ktorým diagnostikovali diabetes 1. typu.“

Šport môže byť kľúčový

Údaje z konca minulého roka hovoria, že diabetom trpí zhruba 370-tisíc Slovákov. Dá sa však popri ňom naozaj bezpečne športovať a zlepšiť svoj zdravotný stav? A aké prináša riziká?

Odborníčka je presvedčená, že šport prináša diabetikom hneď niekoľko priaznivých účinkov. K najzásadnejším benefitom patrí skutočnosť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie