Denník N

Tréner Vladimír Pláteník: Odmietol som ponuku od Emmy Raducanu. Mohla to byť trénerská samovražda

Vladimír Pláteník. Foto - EMPIRE-TENNIS-ACADEMY.COM
Vladimír Pláteník. Foto – EMPIRE-TENNIS-ACADEMY.COM

Britská tenistka Emma Raducanu sa vlani na US Open stala v 18 rokoch grandslamovou víťazkou. Vo Veľkej Británii spôsobila podobný ošiaľ ako hokejista Juraj Slafkovský na Slovensku.

Odvtedy sa však Raducanu trápi a hľadá si už štvrtého trénera za posledný rok. Jej trénerom mohol byť Slovák Vladimír Pláteník, ktorý sa však rozhodol odmietnuť ponuku od tenistkinho otca Iana Raducanu.

„Trénoval som s ňou štyri dni v Londýne. V prvom momente som z nej mal pocit, že je odmeranejšia. Po prvom tréningu však už bola usmiata a veľmi sa jej to páčilo. Obaja jej rodičia sú z akademického prostredia a sú to premýšľaví ľudia,“ hovorí Pláteník o skúsenosti s Raducanuovcami.

Pláteník viedol viacero výborných tenistiek vrátane Dominiky Cibulkovej a Darie Kasatkinovej, ktorá nedávno spravila coming-out a získala si celosvetovú pozornosť odsúdením vojny a homofóbie v Rusku.

Zároveň je dlhodobým kritikom Slovenského tenisového zväzu. V posledných voľbách podporoval neúspešnú kandidatúru Martina Kližana, ktorý s ním v prípade zvolenia na prezidenta STZ rátal na pozíciu generálneho sekretára zväzu.

Pláteník v rozhovore hovorí:

  • prečo odmietol ponuku Emmy Raducanu;
  • za akých okolností sa wimbledonská finalistka Ons Jabeurová dostala do Trnavy;
  • ako Jabeurovej radil taktiku na bývalú zverenku Dominiku Cibulkovú;
  • prečo si myslí, že úroveň ženského tenisu klesá.

Ons Jabeurová sa nedávno vo Wimbledone stala prvou africkou tenistkou, ktorá nastúpila v grandslamovom finále. V rokoch 2016 a 2017 trénovala v slovenskom klube TC Empire, kde ste boli šéftrénerom. Ako sa do Trnavy dostala?

V Trnave sme spolupracovali s manažmentom Top Five, ktorý zastupuje Jabeurovú. Celé sa to začalo na US Open, kde som bol s Dariou Kasatkinovou. Jabeurová aj so svojím manažérom prišli za mnou, že sa im končí podpora od federácie. Štvrtý rok sa jej nedarilo odpútať z druhej stovky a peniaze už mali len na jeden rok. Hovorili mi so slzami v očiach: „Vlado, pomôž nám.“ Povedal som, že dobre, veď v Trnave sme budovali centrum TC Empire, v ktorom vtedy bolo viacero špičkových hráčok.

Jabeurová teda prišla do Trnavy v situácii, že ak v najbližšom období neuhrá výsledky, bude musieť skončiť s tenisom, lebo nebude mať peniaze?

Áno, pamätám si, akoby to bolo včera. Stretli sme sa u môjho známeho, ktorý vlastní hotel v New Yorku. Dal nám k dispozícii zasadačku, kde sme mali stretnutie. Bol tam aj jej manažér a tiež manžel. Jej manžel je bývalý šermiar, ktorý si zarábal ako kondičný tréner v Dauhe a popritom robil kondičného trénera aj pre Ons. Vtedy ešte nemal potrebné know-how o kondičnej príprave, postupne sa však niečomu priučil a teraz má hlavne dostatok času, aby sa venoval len Ons, keďže už nemusí brať iné práce. Trnava jej vtedy pomohla – dala jej k dispozícii trénera, kondičných trénerov, ubytovanie, kurty a fitko. Dobre sa tam cítila a mohla trénovať s kvalitnými hráčkami. Boli tam vtedy Blinkovová, Kozlovová, Benčičová či Kasatkinová. Na kempy chodila aj Šafářová a chvíľu tam bola aj Svitolinová.

Ako spolupráca so Jabeurovou vyzerala?

Bolo jej treba rýchlo nájsť individuálneho trénera. Najskôr sme jej chceli ponúknuť Kamila Čapkoviča, ale ten jej nesadol. Myslím, že spolu aj boli na nejakom turnaji, no nefungovalo to. Ešte na US Open ma oslovil mladý chorvátsky tréner Mislav Hižak, ktorý vtedy pracoval s nejakými Američankami. Navrhol som teda, nech s Ons vyskúšame Mislava. On s ňou v Trnave odviedol prácu a dostal ju do prvej stovky. Následne už pokračovala sama s manželom. V prvej stovke sa už jej finančná situácia zlepšila. Zobrala si tuniského trénera, s ktorým si asi lepšie rozumie, a naša spolupráca sa skončila. My sme jej však pomohli urobiť dôležitý krok do prvej stovky. Keď sa do nej dostanete, už sa ľahšie dýcha.

Akú ste s ňou mali skúsenosť?

V tej dobe som bol dosť zaneprázdnený prácou s Kasatkinovou. Keď sa Ons blížila k prvej stovke, párkrát si prišla spolu s Mislavom po radu. Ja sa však nerád miešam do práce iného trénera a nestaviam sa do pozície nejakého superkouča. Samozrejme, keď niekto chce poradiť, poradím, čo sa aj párkrát stalo. Bol tam napríklad ten kontroverzný zápas proti Cibulkovej.

Išlo o druhé kolo Roland Garros 2017. Ako Cibulkovej bývalý tréner ste tentoraz sedeli v Jabeurovej lóži.

Keď Ons požiadala pred tým zápasom o taktiku,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie