Denník N

Vyberte si realitu: Je tu tá Weissova s „fair-play fanúšikmi“. A tá druhá, ktorú on v Budapešti nevidel

Radosť Weissovcov po víťazstve 2:1 na ihrisku Ferencvárosa Budapešť. Foto - TASR/Martin Baumann
Radosť Weissovcov po víťazstve 2:1 na ihrisku Ferencvárosa Budapešť. Foto – TASR/Martin Baumann

Tréner Slovana po dôležitom a nečakanom víťazstve v Budapešti chválil ultras, ktorí boli nielen vulgárni, ale napríklad aj hodili do domáceho sektora petardu.

Aj bez historického pozadia by to bol veľký zápas. Majster Slovenska hrá proti majstrovi Maďarska o to, kto postúpi do tretieho predkola Ligy majstrov. Nejde len o prestíž, ale aj o veľké peniaze.

Ten, kto postúpi, má istú minimálne skupinovú fázu Európskej konferenčnej ligy.

Slovan ide do zápasu z pozície outsidera. V prvom predkole takmer vypadol s gruzínskym Dinamom Batumi a nedarilo sa mu ani v lige, kde prehral na ihrisku nováčika z Podbrezovej.

Ferencváros síce najprv remizoval na ihrisku Tobolu Kostanaj 0:0, no odvetu zvládol poľahky (5:1).

V jeho prospech hovorila napríklad hodnota kádra či klubový rozpočet, ktoré sú v porovnaní so Slovanom dvojnásobné.

Na ihrisku to však tak nevyzeralo. Ferencváros síce mal častejšie loptu (62:38) a dvakrát trafil konštrukciu bránky, no Slovan vyhral na strely na bránku (4:3) a aj na góly (2:1). Odveta sa hrá budúcu stredu od 20.30 v Bratislave.

Hostia mali jasný taktický plán a ten im aj vyšiel. O tom však neskôr, teraz poďme k politike. „Ferencváros je veľký klub s veľkou históriou, medzi vojnami bol jedným z najlepších na svete. Hráčom som to vysvetľoval, aj históriu, a to už od Rakúsko-Uhorska, aby vedeli, o aký zápas ide,“ povedal tréner Slovana Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii.

Je petarda fér?

Dvadsať minút pred zápasom sa stovky ultras fanúšikov Slovana vytratili zo svojho sektora. Prichystali si sympatické divadlo, ktoré im aj vyšlo.

V sektore zostal len jeden z nich, a to Daniel Antošík. Ten istý Antošík, ktorý bol v sektore hostí ako jediný aj pred 30 rokmi, keď hral Slovan naposledy na ihrisku Ferencvárosa.

Po násilnostiach v prvom bratislavskom zápase, keď slovenská polícia bila maďarských fanúšikov, v Budapešti chystali odvetu a Antošík bol jediný, kto sa odvážil prísť do sektora hostí.

Teraz v ňom bol opäť chvíľu sám, pózoval so slovenskou vlajkou. Momentálne žije v Argentíne a na cestu do Budapešti sa mu vyskladali fanúšikovia Slovana.

Potiaľto super. Touto scénkou ukázali ultras nadhľad, ktorý im však neskôr chýbal. Teda podľa toho, kto interpretuje ich správanie.

Ultras Slovana počas zápasu na ihrisku Ferencvárosa. Foto – TASR/Martin Baumann

Tréner Vladimír Weiss st. má s nimi zložitý vzťah. Keď v roku 2012 končil svoj prvý angažmán v Slovane, bolo to za nepekných okolností.

„Pár tiežfanúšikov na tribúnach ho urážalo. A to od osobných urážok až po antisemitizmus, čo bolo naňho veľa. Ako emotívny človek im to opätoval, potom to bolo ešte horšie a nakoniec si povedal, že toto nepotrebuje, a odišiel,“ spomínal pred dvomi rokmi Ivan Kmotrík st., majiteľ Slovana.

Po víťazstve na ihrisku Ferencvárosa však chválil nielen ich, ale aj domácich ultras. „Fantastické publikum,“ povedal na tlačovej konferencii.

„Nejaké situácie tam boli, ale v rámci fair-play všetko v poriadku. Bol by som rád, keby to tak bolo aj u nás doma, keby sa písalo o futbale a o ničom inom.“ Neskôr dodal, že „naši boli veľmi slušní“.

Čo Weiss myslel „nejakými situáciami“? Bolo ich viacero a nie všetky by sa dali označiť za férové, tak napríklad:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie