Denník N

Keď diskriminuje zákon, tak to zachraňujú zamestnávatelia: ako firmy zrovnoprávňujú LGBTI ľudí

Ilustračné foto - Flickr.com/TomDriggers
Ilustračné foto – Flickr.com/TomDriggers

Tam, kde na LGBTI ľudí nemyslí štát, vstupujú na scénu zamestnávatelia, ktorí poskytujú všetkým svojim zamestnancom rovnaké benefity – od voľna počas dňa, keď uzatvoria registrované partnerstvo až po pracovné voľno pri úmrtí partnera alebo partnerky.

Dúhová komunita už dlhodobo poukazuje na to, že slovenské zákony nemyslia na ich životné situácie a legislatíva je diskriminačná. Nejde len o nemožnosť zosobášiť sa či osvojiť si deti, zákony neumožňujú LGBTI ľuďom ani dostať pracovné voľno s náhradou mzdy v prípadoch, ktoré sú inak bežné.

Zákonník práce definuje, pri akých životných udalostiach má zamestnanec nárok na pracovné voľno, či už s náhradou alebo bez náhrady mzdy. Ide o takzvané osobné prekážky v práci.

Zákon takisto jasne definuje, že zamestnanec má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na účasť na vlastnej svadbe. Registrované partnerstvo však na Slovensku neexistuje ako v jednej z mála krajín EÚ. Tým, že partnerstvá zákon nepozná, na partnerov rovnakého pohlavia či na LGBTI zákon nehľadí.

Podľa slovenských zákonov sa za osobnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie