Denník N

Nemáme dosť kvalitných športovkýň? hromží Navrátilová aj Fox News. Nominácia transrodovej plavkyne znova rozdeľuje Ameriku

Lia Thomasová. Foto - TASR/AP
Lia Thomasová. Foto – TASR/AP

Thomasovej zakázali pretekať na medzinárodnej úrovni, keďže tranzíciou neprešla ešte pred pubertou.

23-ročná americká plavkyňa Lia Thomasová patrila na marcovom národnom univerzitnom šampionáte NCAA k najväčším favoritkám. Disciplínu na 500 metrov voľným spôsobom aj vyhrala a prepísala historické tabuľky.

Keď ohlásili Thomasovej meno, fandil jej málokto a niektorí aj pískali. “Pomysleli si, že sa im mení univerzitný šport pred očami. Zrejme nikto z nich nevedel, čo si má o situácii myslieť, preto neurobil vôbec nič,” vysvetľuje Les Carpenter z The Washington Post.

Thomasová neprišla ani na tlačovú konferenciu po pretekoch. Vedela, že jej úspechy polarizujú nielen športovú verejnosť. Stala sa totiž druhou transrodovou športovkyňou, ktorá získala titul na NCAA. V roku 2019 sa to podarilo Američanke CeCe Telferovej v behu na 400 metrov cez prekážky.

Sports Illustrated Thomasovú v rozhovore označil ako najkontroverznejšiu americkú športovkyňu.

A pred pár dňami Pensylvánska univerzita známa pod skratkou “UPenn” nominovala Thomasovú na NCAA Woman of the Year. Ide o prestížne americké ocenenie udeľované univerzitnej športovkyni a transrodová plavkyňa čelí obrovskej kritike, aby sa nominácie vzdala a prestala súťažiť so ženami.

Víťazku vyhlásia na podujatí NCAA v San Antoniu v januári 2023.

“Nemáme dosť skvelých biologických športovkýň, NCAA?!? Čo je s tebou?!!!!!!!?” reagovala na Twitteri Martina Navrátilová a pridala sa tak k ďalším osobnostiam, ktoré s nomináciou nesúhlasia.

Podľa platných regulácií NCAA môžu transrodové ženy súťažiť na podujatiach v prípade, že podstúpili aspoň rok trvajúcu hormonálnu liečbu na zníženie testosterónu. Thomasovej liečba trvala viac než dva roky.

Je cieľom vrcholového športu súťaživosť alebo zachovanie integrity? A čo by znamenalo prípadné víťazstvo Thomasovej? Kde sú hranice kultúrnej vojny a kedy už hovoríme o transfóbii? To sú otázky, ktoré počas posledného pol roka rozdeľujú spoločnosť v Spojených štátoch.

Nezakrýva mužské genitálie

Thomasová je presvedčená, že každý, kto nesúhlasí s jej pretekaním, je transfóbny bez ohľadu na to, či podporuje tranzíciu. “Nemôžete s tým súhlasiť iba do polovice a vravieť – podporujem trans ľudí, ale iba do určitej miery. Ak podporujete transrodových ľudí, ktorí splnili požiadavky NCAA, potom neviem, ako niečo také môžete hovoriť,” reaguje na vlnu kritických ohlasov.

Robert Sanchez zo Sports Illustrated vysvetľuje, že Thomasovej príbeh sa stal obsesiou americkej pravice a bežnou súčasťou diskusií na kontroverznej stanici Fox News.

“Konzervatívne názory ju označili ako muža, prípadne ju nazvali menom (William), ktoré používala ešte pred tranzíciou,” pripomína novinár. Aj plavecký tréner z Pensylvánskej univerzity Mike Schnur dostal množstvo výhražných správ.

Naopak, Sports Illustrated na kritiku americkej plavkyne reagoval výstižným titulkom s podtitulom “to swim as herself”, vo voľnom preklade „plávať a byť sama sebou“.

Kontroverznú debatu o význame fair play v prípade transrodovej športovkyne skomplikovali aj reči o zvláštnom či nevhodnom správaní sa Thomasovej v dievčenskej šatni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Plávanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie