Denník N

Eddie Vedder na turné stratil hlas. Príčin môže byť viac, hovorí speváčka a učiteľka spevu

Foto - pearljam.com
Foto – pearljam.com

Skupina Pearl Jam musela zrušiť koncert vo Viedni necelú hodinu pred začiatkom, nekoná sa ani ďalší večer v Prahe.

Diváci už v stredu večer netrpezlivo čakali na otvorenie brán do viedenskej Stadthalle, keď prišli medzi nich asistenti s informáciou, že koncert sa ruší. Na sociálnych sieťach sa objavilo oficiálne vyhlásenie kapely, ktoré ľudia so zakúpenými lístkami dostali aj mailom s informáciou, že lístky je možné vrátiť.

„Extrémne podmienky na poslednej šou v Paríži (horúčava, prach a dym z pyrotechniky) poškodili hrdlo nášho speváka Eddieho Veddera. Navštívil doktorov, ktorí ho ošetrili, ale zatiaľ sa jeho hlasivky nezotavili… Ako kapele je nám to veľmi ľúto a snažili sme sa nájsť možnosti, ako stále hrať. A Ed chce hrať.“

Ešte v stredu cez deň nič nenasvedčovalo tomu, že koncert vo Viedni nebude. Kapela zverejnila na sociálnej sieti gratuláciu k narodeninám gitaristu Stona Gossarda. Až tesne pred vystúpením dala vyhlásenie, z ktorého je zrejmé, že sa do poslednej chvíle pokúšala zachrániť večerné vystúpenie.

Pearl Jam mal pôvodne naplánované letné európske turné k albumu Gigaton ešte v roku 2020. Pre pandémiu ho najskôr presunul o rok a následne ešte o ďalší. Vo februári 2022 spevák Eddie Vedder dostal covid a musel zrušiť niekoľko sólových koncertov, no letné európske turné s kapelou sa rozbehlo dobre. Od 21. júna odohrali dvanásť večerov, spolu s Viedňou zostávali ešte štyri.

Podľa ohlasov z koncertu, ktorý bol 14. júla v Poľsku, to vyzeralo, že táto časť turné má v čase vojny na Ukrajine pre Pearl Jam špeciálny rozmer. Vedder sa poďakoval fanúšikom za podporu Ukrajiny so slovami „žiadna iná krajina neukázala takú silu ako vaša“ a kapela pridala na svojej stránke zoznam charitatívnych organizácií starajúcich sa o utečencov z Ukrajiny.

Slovenských fanúšikov však najviac zaujímalo, čo bude s ďalším koncertom v Prahe. Nakoniec večer vo štvrtok kapela oznámila, že situácia sa nezlepšila ani po návšteve lekára, pretože spevák stále nemá hlas a musí zrušiť aj ďalšiu zastávku turné naplánovanú na piatok 22. júla.

Čo sa vlastne mohlo stať a kedy bude môcť opäť Eddie Vedder vyjsť na pódium?

Telo ako nástroj

Takéto náhle indispozície desia najmä spevákov, pretože na rozdiel od iných muzikantov ich nástrojom je len vlastné telo. Treba ho poznať a vedieť, čo ako funguje. Gitara sa vždy dá naladiť alebo aj priamo počas koncertu vymeniť prasknutá struna. Keď speváka zradia hlasivky, je po vystúpení.

„Príčin môže byť viac, fyzické, ale niekedy aj psychosomatické. Hlasivky sú svaly a celý hlasový aparát je prirodzene náchylný na námahu, aj na zápaly, či rôzne iné zdravotné indispozície tela. Keď nie ste v dobrej kondícii, môže dôjsť k zlyhaniu. A to bude buď chvíľkové, alebo aj dlhodobejšie,” vysvetľuje Nora Ibsenová, speváčka skupiny Fallgrapp a hlasová pedagogička.

Skúsenosti s rušením koncertov už má aj Juraj Benetin z Korben Dallas. U neho to zatiaľ vždy súviselo s prechladnutím, na takú konkrétnu príčinu, akú uviedli vo vyhlásení Pearl Jam, si zatiaľ na hudobnej scéne nespomína, ale vraví, že si to vie predstaviť.

„Eddie Vedder má 57 rokov a keď v takých podmienkach odspieva, odkričí a odmoderuje dvaapolhodinový koncert, je vlastne zázrak, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie