Denník N

Kedysi jedol hamburger s Obamom, dnes sa vyhráža Ukrajine súdnym dňom. Čo sa stalo s „liberálom“ Medvedevom

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Bývalý ruský prezident patrí dnes medzi jastrabov ruskej politiky.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev si dlhé roky budoval povesť dynamického liberála s dobrými vzťahmi so západnými lídrami. Počas jednej z ikonických zahraničných ciest zašiel so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom na hamburger.

Medvedev si ako jeden z prvých politikov v krajine založil účty na Instagrame či Twitteri, kde sa delil aj o fotografie z osobného života vrátane svojej mačky. Na sociálnych sieťach je aktívny naďalej, no obsah jeho príspevkov sa zmenil.

„Kto povedal, že Ukrajina do dvoch rokov nezmizne z mapy sveta?“ opýtal sa v polovici júna na Telegrame.

Z politika, ktorý kedysi hovoril o demokracii a ľudských právach, je dnes jeden z najhlasnejších podporovateľov vojny. Dokonca už niekoľko mesiacov tvrdí, že Rusko by malo obnoviť trest smrti.

Portál Foreign Policy píše, že z technokrata sa stal „pomätený jastrab“.

Putin to vybavil na rybačke

Medvedeva mnohí poznajú ako lojálneho spojenca Vladimira Putina, ktorému na štyri roky postrážil prezidentskú funkciu a následne ho pustil späť k moci. Lenže ich vzťah bol komplikovanejší.

Ľudia z okolia Kremľa si spomínajú, ako sa obaja lídri dlho nerozprávali a ich vzťahy boli istý čas mimoriadne napäté. Putin sa dokonca obával, že ho chce Medvedev pripraviť o moc.

Ich konflikt vyvrcholil udalosťou, ktorá zdanlivo s Ruskom nemala nič spoločné. Bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie