Denník N

Po Marianke prišla polícia aj do Čunova a Záhorskej Bystrice

Záhorská Bystrica. Foto N – Vladimír Šimíček
Záhorská Bystrica. Foto N – Vladimír Šimíček

Z miestnych úradov si policajti odniesli dokumenty. Starostov neobvinili, vo veci však začali trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie.

Policajti z protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry navštívili vo štvrtok obecné úrady v Záhorskej Bystrici a Čunove.

„Vyšetrujeme podozrenia z korupčného konania volených zástupcov Záhorskej Bystrice a Čunova,“ potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. „V oboch prípadoch boli na miestnych úradoch vykonané neodkladné zaisťovacie úkony, konkrétne vydanie alebo odňatie veci počas prehliadky iných priestorov a pozemkov.“ Polícia podľa Slivku začala trestné stíhanie vo veci prijímania úplatku a podplácania.

Razia na úradoch sa udiala potom, čo polícia minulý týždeň zatkla starostu Marianky Radovana Juriku, a súvisí s informáciami, ktoré priniesol Denník N. Viacerí obyvatelia Marianky starostu obviňujú z vyžadovania daru pre obec za to, aby im odsúhlasil stavebné konanie alebo vydal kolaudačné rozhodnutie. Jurika je už obvinený, súd ho však nevzal do väzby, pretože Jurika sa vzdal funkcie a už nemôže pokračovať v trestnej činnosti.

Potom, čo noviny zverejnili informácie o Marianke, sa ozvali ľudia s podobnou skúsenosťou aj v Záhorskej Bystrici a Čunove. Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa s Denníkon N nekomunikuje, neodpovedal ani na infožiadosť, ktorú sme mu poslali. Záhorská Bystrica na svojej internetovej stránke protizákonne nezverejňuje mená osôb, s ktorými uzatvorila takzvanú zmluvu o stavebnej spolupráci. Ide vlastne o darovaciu zmluvu, len sa inak volá.

Starostka Čunova Gabriela Ferenčáková návštevu policajtov potvrdila. S vyšetrovaním však nesúhlasí. Priznáva, že o dary prosila, ale odmieta, že by ich poskytnutie podmieňovala vydaním nejakého rozhodnutia.

„Vnímam to ako fakt čosi zvrátené. Nepoznám detaily, ale ak pána Juriku zatkli za to, čo máme my, tak potom naháňajte minimálne polovicu starostov na Slovensku,“ hovorí Ferenčáková.

„Vôbec to nepovažujem za korupciu,“ tvrdí starostka. Peniaze podľa nej obec môže použiť iba na vopred určený účel a nemôže si ich zobrať ani ona sama. O tom však spor nie je – Špecializovaný trestný súd už totiž povedal, že úplatkom môže byť aj dar na kaplnku, ak súvisí s vybavovanou vecou.

„Áno, poprosila som ľudí, ale nikdy som nič nepodmienila. A keby som aj podmienila, čo som neurobila, nikdy by som si nemohla dovoliť zdržiavať stavebné konanie. Na to sú lehoty.“

„Všetko bolo vybavené, odovzdané u starostky a nič sa nedialo. Manžel jej asi po troch týždňoch zavolal, prečo nevydala stavebné povolenie. Odpoveď bola, že by sa patrilo dať dar dvetisíc eur,“ opísala Denníku N situáciu jedna svedkyňa s tým, že ich to šokovalo. Manželka dar dať nechcela, ale manžel sa bál, že už nedostavajú. Starostke napokon dali menšiu sumu; zmluvu o tom, že obdarúvajú obec, im vraj poslala sama.

„To sú bludy,“ hovorí o vyjadreniach svedkyne Ferenčáková. „Vyprosím si, aby ste takto písali, toto sa nepatrí,“ povedala.

Hovorí, že do obce sa za posledné roky prisťahovalo 140 nových rodín a od nej žiadajú miesto v materskej škôlke. „Pomaly ma idú zabiť. Ja som vždy slušne požiadala ľudí, či vedia prispieť na infraštruktúrne zariadenia, nič iné.“ Zároveň sa pýta, či si svedkovia uvedomujú, že aj oni môžu byť trestne stíhaní za to, že dali úplatok.

„Pokiaľ som trestnoprávne zodpovedná, odsedím si 12 rokov, ale potom netrestajte exemplárne Juriku a mňa, ale všetkých starostov,“ dodala Ferenčáková.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie