Denník N

Klimatológ o letách na Slovensku: Kedysi bolo v Dudinciach päť tropických dní, dnes ich je 50 (+ grafy)

Teplotná mapa Slovenska zo štvrtka, keď v Dolných Plachtinciach namerali 40 stupňov Celzia. Zdroj - SHMÚ
Teplotná mapa Slovenska zo štvrtka, keď v Dolných Plachtinciach namerali 40 stupňov Celzia. Zdroj – SHMÚ

Štyridsiatka tento týždeň napokon padla nielen v Británii, ale aj na Slovensku. V Dolných Plachtinciach na juhu stredného Slovenska namerali vo štvrtok 40,0 stupňov Celzia.

Bol to len tretí deň v histórii Slovenska s takouto a vyššou teplotou. Rekord je 40,3 z Hurbanova z roku 2007.

Nielen maximálna denná teplota však hovorí o tom, že letá na Slovensku sa v porovnaní s 20. storočím výrazne zmenili. Pripravili sme pár grafov, ktoré ukazujú, ako narástli počty dní s teplotou 30 a viac stupňov Celzia (tropické dni), či s teplotou 35 a viac stupňov (supertropické dni) na troch staniciach: Bratislava (Koliba), Hurbanovo a Košice (letisko). Podobné grafy sme robili už aj v minulosti.

Aj tieto údaje hovoria, že horúčavy na Slovensku síce boli aj v 20. storočí, ale výnimočnejšie a kratšie. Teraz sa vlny horúčav opakujú častejšie (teraz zažívame už druhú v tomto lete) a trvajú viac dní.

„Horúčavy sa v letách od druhej dekády 21. storočia vyskytujú pomerne pravidelne,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ SHMÚ.

Supertropické dni

Dobre to ukazuje počet dní v lete, keď najvyššie denné teploty presahujú 35 stupňov Celzia. Meteorologicky sa to volá supertropické dni. To sa už dá označiť za silnú vlnu horúčav.

„Kedysi to bola výnimočná udalosť. Dnes sú na najteplejších miestach Slovenska zaznamenávané takéto teploty v podstate každé leto,“ hovorí Pavol Faško.

Tak napríklad v Hurbanove, čo je jedno z najteplejších miest na Slovensku, sa v rokoch 1951 až 1990 objavil deň s takouto teplotou v priemere tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie