Denník N

Biológ: Naše rieky sú v horšom stave ako naše lesy

Rieka Belá, záber z roku 2018 z reportáže televízie Markíza. Reprofoto – TV Markíza
Rieka Belá, záber z roku 2018 z reportáže televízie Markíza. Reprofoto – TV Markíza
  • Podľa aktualizovaného Červeného zoznamu IUCN sú takmer dve tretiny druhov jeseterov a veslonosov vo svete „kriticky ohrozené“, najviac im škodia nevhodné úpravy tokov či obchod s kaviárom.
  • Na slovenskom úseku Dunaja žije jeseter malý, ani jeho stav nie je dobrý. „Máme zarobené na to, že o 10 rokov tu bude veľmi málo jeseterov,“ vraví biológ.
  • Podľa osloveného biológa sa na Slovensku zatiaľ v dostatočnej miere neaplikujú „prírode blízke riešenia“ a vyskytujú sa aj prípady, že sa z rieky spraví kanál a brehy sa vybetónujú. 

Ešte pred niekoľkými desaťročiami žilo na Slovensku päť druhov rýb z čeľade jeseterovitých. Dnes je to už len jeseter malý. Navyše, aj toho zaradili tento štvrtok medzi ohrozené druhy.

Vyplýva to z aktualizácie Červeného zoznamu Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

Ostatné jesetery (vrátane vyzy) z nášho územia vymizli. Bolo to najmä pre priehrady Železné vráta I a II na srbsko-rumunskom úseku Dunaja. „Tvoria neprekonateľnú bariéru a jesetery sa sem nevedia dostať,“ vraví profesor biológie Vladimír Kováč. Vedec dlho pracoval na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, kde sa zaoberal najmä ekológiou vodných živočíchov. Teraz pôsobí v spoločnosti AQ-BIOS zameranej na ekológiu vôd.

Ako sú na tom jesetery vo svete a u nás a ako sa na Slovensku staráme o vodné toky?

Bariéry, kaviár aj znečistenie

Podľa aktualizovaného Červeného zoznamu IUCN sú takmer dve tretiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie