Denník N

Vývoj bojov (153. deň): Príbehy Putinových dobrovoľníkov, ktorých naverbovali cez peniaze, propagandu aj vydieranie

Ruskí vojaci vo vlaku smerujúcom na Ukrajinu. Foto - MO RF
Ruskí vojaci vo vlaku smerujúcom na Ukrajinu. Foto – MO RF
  • Ukrajinci znovu útočili na Antonivský most pri Chersone, snažia sa ho definitívne vyradiť z prevádzky. 
  • V Donbase sa Rusi ďalej pokúšajú postúpiť k mestu Sloviansk, ktoré je centrom nedobytých oblastí. 
  • Kremeľ vytvára dobrovoľnícke jednotky pochybnej kvality. Výcvik alebo zdravotný stav idú bokom, dôležité sú peniaze a propaganda. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 26. júla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Rusi masívne posilňujú juh. Útoky na mosty a sklady zásob, ako aj boje o predmostie na rieke Inhulec prinútili Rusov posielať čoraz viac posíl. Americká CNN odkazuje na príspevky na sociálnych sieťach, ktoré odhaľujú železničné presuny ťažkej vojenskej techniky, dokonca aj upchávanie diaľnic na okupovanom Kryme, odkiaľ Rusi okupovaný juh zásobujú.

„Každý deň sa smerom k severu Krymu pohybuje asi 50 vagónov s ruskou vojenskou technikou. Pohyb vozidiel, munície a personálu pokračuje po celom území okupovaného polostrova,“ píše aj ukrajinský generálny štáb.

Ukrajinskú protiofenzívu sa Rusi snažia skomplikovať aj raketovým ostreľovaním oblastí pri Odese a Mykolajive, ktoré kontroluje kyjivská vláda. Podľa ukrajinských úradov vypálili od začiatku tohto týždňa minimálne 30 striel, ktoré dopadli okrem iného na nepoužívaný železničný most, priemyselné zóny, ale aj obytné štvrte.

Pri týchto útokoch používajú Rusi menej presné, pôvodom sovietske rakety Ch-55, ako aj protiletecké systémy S-300. Je to zrejme opäť dôsledok toho, že im dochádzajú zásoby moderných navádzaných rakiet.

V útokoch pokračujú aj Ukrajinci. Ich jednotkám sa na južnom fronte podarilo zasiahnuť veliteľské stanovište a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie