Denník N

300 slov z Tour: Videli sme novodobého Merckxa aj gesto, ktoré zaplavilo internet. Preceňuje sa, vraví expert

Wout van Aert. Foto - TASR/AP
Wout van Aert. Foto – TASR/AP

Víťazom 18. etapy na Tour de France sa stal Jonas Vingegaard, no hrdinom je jeho tímový kolega. „Pre mňa je to najlepší pretekár na Tour de France,“ vravel Peter Velits.

Záverečná horská etapa na tohtoročnej Tour bola zároveň najťažšou pyrenejskou skúškou. Pre úradujúceho šampióna Tadeja Pogačara bola jednou z posledných možností, ako ohroziť Vingegaarda v boji o celkové poradie.

Štvrtok však ukázal, že preteky sa nemusia odohrávať iba v náročnom stúpaní. Aj v zjazde môžu jazdci pod tlakom urobiť chybu a prísť o šancu na celkové víťazstvo.

Necelých 30 kilometrov pred cieľom stratil Vingegaard v zjazde na chvíľu rovnováhu, ale slabší moment napokon zvládol. Také šťastie nemal jeho najväčší súper Pogačar, ktorý o pár desiatok metrov ďalej skončil v priekope s krvavou nohou. „Prepálil zákrutu, bol príliš rýchly a napokon skončil na štrku, lebo začal príliš rýchlo zaberať,“ hodnotil incident bývalý jazdec Peter Velits.

Dánsky cyklista v žltom drese mohol moment využiť na patričný náskok pred záverečným stúpaním, no Slovinca počkal a uistil sa, že je v poriadku. Sympatický moment fair play okamžite zaplavil internet. „Bolo to veľmi úprimné gesto. Jeden druhého rešpektujú natoľko, že by si navzájom v takej situácii neušli. Toto je cyklistika a takto by to malo byť,“ súhlasil Velits.

Expert Lukáš Timko si však myslí, že gesto sa veľmi preceňuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Súhrn Tour de France

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie