Denník N

Mesiace sa riešilo, či je Slafkovský dobrý pre Montreal. Je však Montreal dobrý pre Slafkovského?

Juraj Slafkovský počas kempu v quebeckom Brossarde. Foto - TASR/AP
Juraj Slafkovský počas kempu v quebeckom Brossarde. Foto – TASR/AP

Na drafte NHL si kluby vyberajú hráčov, a nie hráči kluby. Preto sa celkom logicky mesiace rozoberalo, či je Juraj Slafkovský dobrou voľbou pre Montreal Canadiens. Skúsme však túto otázku otočiť: je Montreal dobrou voľbou pre Juraja Slafkovského?

Ešte pred rokom by sa na ňu dalo odpovedať ľahko: Nie, nie je.

Montreal má totiž dlhodobo povesť klubu, ktorý si na drafte vyberá zle, a keď si aj vyberie dobre, s hráčmi zle pracuje. Pridajme k tomu najväčší fanúšikovský tlak v celej NHL a Montreal vyzerá ako jedno z najhorších miest na začiatok kariéry pre Juraja Slafkovského či akéhokoľvek iného talentovaného hráča.

Louis Leblanc, Nikita Ščerbak, Nathan Beaulieu, Michael McCarron, Jarred Tinordi, Noah Juulsen, Ryan Poehling. To sú všetko výbery Montrealu v prvom kole draftu z nedávnej minulosti.

Čo i len priemerného hráča NHL by ste medzi nimi hľadali márne. Ešte aj o draftovej trojke Alexovi Galchenyukovi, ktorý je veľmi dobrým hráčom, sa hovorí, že ho Montreal zabrzdil vo vývoji a že svoj potenciál zatiaľ nevyužil naplno.

Potom sú tu prípady ako Ryan McDonagh či Michail Sergačev, ktorí boli výbornými výbermi, ale klub ich vymenil ešte pred tým, ako si poriadne stihli zahrať za prvý tím Montrealu. Neprajníci by povedali – pred tým, ako ich Montreal stihol pokaziť.

„Je zvláštne, že Montreal bol v poslednom štvrťstoročí tak málo úspešný pri vývoji hráčov. Je len náhoda, že sa to vždy stane práve Canadiens? Väčšinou sa vinia hráči, ale no tak! Možno je čas na dlhý a prísny pohľad do zrkadla. Vedenie by sa malo pokúsiť zistiť, prečo nedokáže rozvinúť mladé talenty,“ napísal vlani v septembri Brendan Kelly z Montreal Gazzette.

Bola to reakcia na výmenu Jesperiho Kotkaniemiho do Caroliny. Tretieho draftového výberu z roku 2018, ktorý sa mal stať „novým Kopitarom“, okolo ktorého sa postaví montrealský tím. Napokon však bol len ďalším zlyhaním klubu.

Dlhý a prísny pohľad do zrkadla prišiel a majiteľ Geoff Molson v novembri 2021 vyhodil generálneho manažéra Marca Bergevina, ktorý bol desať rokov zodpovedný za kľúčové rozhodnutia v klube. Počas svojej éry dostal Montreal do finále play-off, no nedokázal dobre pracovať s mladými hráčmi, aj preto teraz Canadiens patria k najslabším v lige.

Fanúšikovia veria, že pod novým generálnym manažérom Kentom Hughesom a trénerom Martinom St. Louisom sa rozvoj hráčov zlepší. Dúfajú, že Slafkovský sa zaradí do elitnej skupiny Montrealom draftovaných hráčov, ku Careymu Priceovi či P. K. Subbanovi, a neskončí medzi Leblancami, Ščerbakmi či McCarronmi.

„Pýtať sa, či je Montreal dobrý pre Slafkovského, je fér. Canadiens totiž naozaj pokazili Jesperiho Kotkaniemiho,“ hovorí pre Denník N Arpon Basu, ktorý o Canadiens píše 22 rokov, momentálne pracuje pre The Ahtletic a nedávno sme s ním publikovali rozhovor o drafte.

Basu si myslí, že až Šimon Nemec bude vedieť Slafkovskému povedať, v ktorom klube je lepšie. „O nejakých šesť mesiacov, keď si budú vymieňať zážitky. Možno by Jurajovi naozaj bolo lepšie v New Jersey.“

Zároveň však hovorí, prečo má Slafkovský lepšie predpoklady uspieť v náročnom montrealskom prostredí ako väčšina talentov pred ním.

Dočítate sa:

  • čo Montrealu a Slafkovskému radí neúspešný talent Louis Leblanc;
  • že Slafkovskému môže uškodiť, ak v NHL začne okamžite;
  • prečo si Basu myslí, že pre Slafkovského môže byť Montreal napokon správnym miestom;
  • v čom mu pripomína hviezdneho P. K. Subbana;
  • že Slafkovský sa musí pripraviť na prehry aj bučanie vo vlastnej hale.

Nech to spravia ako Pittsburgh s Crosbym

Slafkovský je teraz v období po drafte, keď je všetko krásne. Dobre si na tieto dni pamätá Louis Leblanc, ktorý bol kedysi takisto nádejou Canadiens.

„Po drafte som bol na titulke každých novín v Montreale, dodnes mám odložené kópie. Keď som vošiel do reštaurácie, vždy mi niekto povedal, že drinky sú na účet podniku. Dnes si však už za pivo musím platiť,“ hovoril Leblanc v podcaste Tonyho Marinara.

Leblancovi sa stalo to, čo si nepraje žiadny talentovaný hokejista – vrcholom jeho kariéry bol práve draft. Potom sa už len prepadal a napokon nebol dosť dobrý ani pre Slovan Bratislava, za ktorý odohral sedem zápasov. S hokejom skončil ako 25-ročný, jeho príbeh však má šťastné pokračovanie. Po hokejovej kariére sa vrátil do školy, vyštudoval Harvard a dnes pracuje v konzultantskej firme.

Leblanc dostal od Tonyho Marinara otázku, ako sa postarať o draftovú jednotku, aby sa dobre vyvíjala. „Prvý nápad, ktorý mi napadne, je spraviť to ako Pittsburgh so Sidneym Crosbym. Oni sa rozhodli, že ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie