Denník N

Prijímajú politické strany bývalých členov komunistickej strany? (anketa)

Ilustračné foto. Zdroj – Pixabay
Ilustračné foto. Zdroj – Pixabay

Dbajú politické strany pri prijímaní nových členov na to, či neboli v komunistickej strane alebo nespolupracovali so ŠtB? Majú medzi poslancami bývalých komunistov? Tu sú ich odpovede.

Sieť

Prejavy záujmu o členstvo v Sieti zaznamenávame z každého kúta Slovenska a momentálne sa počet našich členov blíži k číslu 2-tisíc. Sieť dbá o to, aby sa v jej radoch nenachádzali bývalí spolupracovníci ŠtB, či ľudia, ktorí sa netaja prejavmi nacionalizmu, rasizmu a xenofóbie. Svojich členov si dôsledne vyberáme na základe dotazníka, ktorý je uverejnený na našej webovej stránke. Údaje následne preverujeme a využívame na to všetky zákonné možnosti.

KDH

KDH je hnutím Novembra ’89. Vznikalo priamo v zápase o slobodu a demokraciu. V minulosti museli kandidáti na poslanca predložiť vyhlásenie a lustračné osvedčenie, že neboli členmi Komunistickej strany ani nespolupracovali so Štátnou bezpečnosťou. Nikto zo súčasných poslancov KDH nebol členom Komunistickej strany ani nespolupracoval s ŠtB. Všetci žiadatelia o vstup do KDH musia pri predložení žiadosti uviesť, či boli členmi inej strany. Ak áno, žiadosť schvaľuje nielen miestny klub a vyjadruje sa k nej Predsedníctvo príslušnej Okresnej rady a definitívne rozhodnutie prijíma celoslovenské Predsedníctvo KDH. Na základe tohto ustanovenia Stanov KDH zatiaľ takáto žiadosť osoby s minulosťou v komunistickej strane schválená nebola. Hnutie má dnes takmer dvanásťtisíc členov.

Most-Híd

V prihláške za člena strany sú uvedené otázky týkajúce sa spolupráce s tajnými službami aj členstva v iných politických stranách. Uvedené informácie nepreverujeme, ale ak by vyšlo najavo, že člen uviedol nepravdivé údaje, môže byť vylúčený zo strany. Nevieme o nikom z poslancov, že by bol členom komunistickej strany.

SaS

Na túto otázku je pri prijímaní členov strana Sloboda a solidarita veľmi citlivá. Každý žiadateľ o členstvo musí predložiť Čestné prehlásenie, v ktorom deklaruje, že nikdy nebol členom KSČ, ani KSS, ani spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti. Skutočnosti súvisiace so ŠtB overujeme aj prostredníctvom dostupných zdrojov na internete, aj v slovenských i českých zoznamoch. Vylučujeme, že by niekto z našich poslancov bol členom komunistickej strany.

OĽaNO

Dbáme na to. Oficiálnymi členmi nášho hnutia sú len štyria zakladajúci členovia – Erika Jurinová, Martin Fecko, Jozef Viskupič a Igor Matovič. Nikto z nich nikdy nebol členom KSS, KSČ, ŠtB. Taktiež žiadny z našich poslancov.

SNS

Podmienkou prijatia do Slovenskej národnej strany je podanie prihlášky a čistý register trestov. SNS nevykonáva lustráciu.

Smer

Neodpovedal.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie