Denník N

Nacizmus, nukleárne zbrane a NATO alebo O čo v rusko-ukrajinskej vojne nejde

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rusi budú bojovať, kým nebudú porazení; Ukrajinci budú bojovať ďalej. Ak sa nenecháme zmanipulovať a vyzbrojíme Ukrajincov, vojna a jej hrôzy sa môžu skončiť v ich prospech.

Autor je americký historik

Trvalo istý čas, než som dokázal písať o tejto hroznej vojne, ale myslím si, že po piatich mesiacoch sa už dá povedať, o čo v nej nejde a vlastne ani nikdy nešlo. Vo svojom ďalšom texte napíšem o tom, čo je v súvislosti s vojnou skutočne v stávke, a potom o tom, čo sa podľa mňa deje na bojisku. Zatiaľ však chcem vyhnať tri prízraky.

Tri N

„Nacisti“, „nukleárne zbrane“ a „NATO“ boli Putinove tri „N“ od začiatku vojny. Jeho tri propagandistické heslá majú pôvod v sovietskej alebo ruskej traume. Objavujú sa ako ospravedlnenia vojny nie preto, že by mali niečo spoločné s Putinovými motívmi alebo záujmami Ruska, ale preto, že vyvolávajú ruské obavy, ktoré možno užitočne nasmerovať proti zvyšku sveta. Aj keď Rusi nechápu, prečo bojujú alebo čo majú tieto tri heslá spoločné s vojnou, ich jednoduché vyvolávanie dáva jasne najavo, že majú poslušne skláňať hlavy.

Ruská propaganda sa k nám dostáva z rovnakých dôvodov ako k Rusom. Tri „N“ nám nedávajú analytický pohľad na to, čo sa vlastne deje; lipneme na nich z dôvodov, pre ktoré aj Rusi, a to preto, že sa dotýkajú hlbších emócií. Ak k vašim sklonom patrí pocit viny za stav sveta a prikláňate sa k presvedčeniu, že za všetko zlo môže Amerika, potom je vaším „N“ NATO. Ak sa bojíte a hľadáte dôvod, prečo nič nerobiť, potom vám najlepšie poslúžia „atómovky“. A ak sa radi pozeráte na ostatných zvrchu ako na barbarov alebo máte nutkanie byť vnímaní ako najradikálnejšia osoba vo svojej svorke, budete náchylní veriť Putinovej charakteristike jeho vybraných nepriateľov ako „nacistov“.

Nech stratia nádej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie