Denník N

Zelenskyj chce, aby Západ označil Rusko za teroristický štát. Malo by to vplyv hlavne na obchod

Hasiči odpratávajú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Kremenčuk. Foto - TASR/AP
Hasiči odpratávajú trosky z budovy nákupného centra po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom meste Kremenčuk. Foto – TASR/AP

Ak by USA v súvislosti s Ruskom použili pojem „štátom podporovaný terorizmus“, jeho ekonomiku by to podľa Forbesu poškodilo na celé desaťročia.

Keď koncom júna ruská raketa zasiahla obchodný dom v meste Kremenčuk, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil so silným vyhlásením. „Je tu niekto, kto nesúhlasí s tým, že toto je terorizmus?“ opýtal sa zahraničných lídrov, ktorí ho počúvali v New Yorku.

V priestoroch obchodného domu bolo v čase protivzdušného poplachu 200 až tisíc ľudí. Mnohí stihli ujsť, no útok si aj tak vyžiadal najmenej dvadsať obetí a desiatky zranených.

„Ruský štát sa stal najväčšou teroristickou organizáciou na svete,“ pokračoval Zelenskyj.

Jeho vláda už mesiace žiada, aby Rusko za „teroristický štát“ označili aj iné krajiny, čo zatiaľ urobila iba Litva. V Spojených štátoch amerických o tom prebieha diskusia.

Právnik: Ide o medzinárodný ozbrojený konflikt

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak pre portál Politico napísal, že označenie Ruska za teroristický štát by malo „zásadné právne následky“.

Podľa Jermaka, ktorý spomína masaker civilného obyvateľstva v Buči či marcový útok na divadlo v Mariupole, terorizmus nemusí byť len nástrojom malých ozbrojených skupín. Tvrdí, že ho môžu využívať aj superveľmoci proti malým krajinám, teda aj Rusko proti Ukrajine.

Slovenský expert je však z právneho hľadiska skeptický. „Ruskú federáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie